Több mint kétszáz járatot töröltek kínai légitársaságok Tajvanba a két ország közti politikai vita miatt. Pont a legrosszabbkor jött a balhé, ugyanis a holdújév az egyik legforgalmasabb időszak a légiközlekedésben.

A CNN szerint a China Eastern és a Xiamen Airlines már bejelentette, hogy leállította járatait Tajvanra, mert az ottani hatóságok nem adtak engedélyt azok üzemeltetésére. Ezek a többlet kereslet miatt tervezett rendkívüli jártok lettek volna a normál menetrenden felül. A China Eastern 212, a Xiamen 70 járatot törölt.

Tajvan azért dobta vissza a járatokat, mert azt mondja, a légitársaságok nem egyeztettek velük, ezért Pekinget egyoldalú akciózással vádolták meg.

 

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A China Eastern értelmetlen akadékoskodásnak nevezte a tajvaniak döntését, amely álláspontjuk szerint súlyosan sérti mindkét fél érdekeit és semmi vette több ezer ember „humanitárius igényeit”.

A kínai légiközlekedési hatóság január elején jelentette be, hogy a rendkívüli igények miatt új légi útvonalat nyit a sziget és a kontinens között, ezeket használták volna a légicégek a plusz járatok teljesítésére. A tajvaniak viszont azt mondják, hogy velük nem egyeztettek ezekről az új útvonalakról, amelyek állításuk szerint biztonsági kockázatot jelentenek Tajvanra nézve, és destabilizálják az államot.

A kínai légitársaságokat tömörítő Kínai Légiközlekedési Szövetség (CATA) közleményben tudatta, hogy kiáll a két légicég mellett, és azt írták, hogy a kérdéses útvonalakat az ENSZ légügyi szerve, a Polgári Repülési Szervezet (ICAO) is jóváhagyta, így a biztonságra való hivatkozás csak üres kifogás.