Az USA légügyi hivatala jóváhagyta, hogy a már engedélyezett vakcinával beoltsák a pilótákat és a légiforgalmi irányítókat. A Swiss vezetője eközben nem akarja, hogy az utasok számára kötelező legyen az oltás megléte, a LATAM pedig térítésmentesen szállítaná a vakcinákat a dél-amerikai országokban.

A Reuters jelentése szerint az USA Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) azzal a feltétellel engedélyezi a Pfizer-BioNTech vakcinájának beadását az országban dolgozó pilóták és légiforgalmi irányítók számára, hogy utána 48 órán keresztül nem teljesíthet szolgálatot a beoltott személy. A hatóság jelezte: folyamatosan figyelemmel fogják kísérni a vakcinát megkapó emberek egészségügyi állapotát, és szükség szerint módosulhatnak a beadás feltételei.

Fotó: easyJet

A hivatal közölte továbbá, hogy minden egyes vakcinát külön vizsgálni fognak, amint a gyógyszer-engedélyeztetési hivatal biztonságosnak ítéli meg az adott készítményt.

Az USA légitársaságai és a szakszervezetei eközben folyamatosan azon dolgoznak, hogy oltási tervet készítsenek, ebben rendelkeznek arról, hogy mely munkakörben dolgozók és mikor kaphatják meg a védőoltást. Több érdekképviselet sürgősségi oltást javasolt a pilóták és légiutas-kísérők körében.

Az év végén a Swisstől távozó vezérigazgató, Thomas Klühr az SRF svájci közszolgálati médiának nyilatkozott arról, hogy a tesztelés digitalizációja és felgyorsítása elegendő lesz ahhoz, hogy a nemzetközi járatok újrainduljanak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A svájci légitársaság vezetője hangsúlyozta: nem szeretné, ha a nemzetközi utasoknak kötelezővé tennék az oltás meglétét, mert nincs értelme egy ilyen szabálynak, emellett jó lenne, ha eltörölnék a karanténszabályokat is.

A szakember ehelyett a digitális egészségügyi „útlevelekben”, nemzetközi sztenderdek kialakításában látja a megoldás kulcsát.

A csődvédelemben működő dél-amerikai LATAM-holding eközben igyekszik jótékonykodni, az Aero.de szerint a menedzsment kijelentette: Chilébe, Brazíliába, Kolumbiába, Ecuadorba és Peruba ingyen szállítanák a vakcinát az „Avión Solidário” program részeként.

Fotó: AIRportal.hu

Ugyanezen programban szállított ingyen a légitársaság egészségügyi dolgozókat is.

Ez a légitársasági csoport egyébként az egyetlen Dél-Amerikában, amely minden, az egészségügyi szállítmányokhoz szükséges engedéllyel rendelkezik a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségnél (IATA).