A Kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásként kezeli a kecskeméti repülőbázis polgári és katonai célú fejlesztését.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent információk szerint a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a Modern városok program keretében megvalósuló kecskeméti repülőtér-fejlesztést. Az állam a projekthez öt és fél milliárd forintot biztosít.

A kecskeméti hiros.hu portál cikke szerint a kiemelt jelentőségű státusz lényegében azt jelenti, hogy a hatósági ügyekhez kapcsolódó bizonyos adminisztratív eljárások felgyorsulnak majd.

Ahhoz, hogy a kecskeméti repülőteret a polgári utas- és vagy áruszállító járatok is használhassák, egyes katonai funkciók áttelepítésére, valamint a központi zóna felújítására is szükség lesz.

A polgári üzemeltetéshez szükséges beruházások között szerepel a polgári utasforgalmi terminál, valamint teheráru raktár kialakítása, üzemanyag-tárolók létesítése, a közműhálózat fejlesztése, a közúti csatlakozás, illetve biztonsági kommunikációs rendszerek kiépítése is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A tervek szerint a bázisnak 2018 végére kell megfelelnie a katonai és polgári gépeket fogadó repülőtérre vonatkozó szabályoknak és elvárásoknak. Eddig Magyarországon működő katonai repülőteret még sosem alakítottak át kettős hasznosításúvá.

Már megkezdődött az előkészítés

A Magyar Idők információi szerint egy előkészítő tanulmányban már fel is mérték, hogy az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison miként lehet a katonai és a polgári légikikötő elkülönítését elérni.

A hatástanulmány szerint a polgári repülőtér a létesítmény északi-északnyugati oldalán kaphat helyet, amely az északi elkerülő út felé esik. Ez azért is előnyös lenne, mert egy bekötőúttal és egy felhajtóval a 445-ös főúton át a reptérről gyorsan elérhető lenne az M5-ös autópálya. A repülőtérnek ezen a részén lévő katonai zóna átköltöztetéséhez a NATO-val kell egyeztetni. Ha ez lezárult, megkezdődhet a kiszolgáló épületek megépítése.

Ebben az évben 2,69 milliárd forintot, jövőre pedig további 2,86 milliárdot biztosít a kormány a kecskeméti repülőtéren a polgári célú fejlesztésre és egyes katonai funkciók áttelepítésére. Az együttes katonai-polgári felhasználáshoz ugyanis egyes katonai objektumokat máshová kell áthelyezni, mivel repülésbiztonsági okokból a polgári repülők, helikopterek nem üzemelhetnek felfegyverzett katonai légi járművek mellett.

A lap cikke szerint a reptér polgári célú hasznosítása nem lesz gyors folyamat, lépésről lépésre alakulhat ki, a teljes felfuttatás akár tíz évig is eltarthat. Az engedélyeztetési folyamat jövő év végére befejeződhet. A közvetlen légikapcsolatot indolja az olyan nagy gyárak igénye, mint a Mercedes és legfontosabb beszállítóik.