Kiírta a közbeszerzési eljárást a HungaroControl azokra a elemekre, amelyek a debreceni repülőtér forgalmának távoli irányítását teszi lehetővé.

Fotó: AIRportal.hu

Az unió hivatalos értesítőjében szereplő kiírás szerint a HungaroControl felhívással induló tárgyalásos eljárás hirdetett kamerarendszer és ADS-B jeladók vételére és telepítésére. A beszerzés ismertetőjéból derül ki, hogy ezeket a HungaroControl a Debrecen Airporton akar távoli toronyirányítást kiépíteni, amelynek minden időjárási körülmény között képesnek kell ugyanarra a kapacitásra, mintha a fizikai toronyból történne az irányítás.

Ehhez a HungaroControl új “vizualizációs és felderítő rendszert” épít ki, amelynek része a kamera-, a feldolgozó-, és megjelenítő rendszer. Ennek két panorámaképet kell megjelenítenie a HungaroControl Igló utcai, budapesti központjában, és opcióként egy új kamerapozíciót is biztosítani kell a 05R jelű futópálya küszöbénél.

A debreceni repülőtér légiforgalmi irányításának fejlesztéséről egy 2016-os kormányhatározat is van, amelyben 1,5 milliárd forint támogatást adtak a HungaroControlnak a feladat végrehajtására.

Gergely Csaba, a HungaroControl repülőtéri légiforgalmi irányítói szolgálatának osztályvezetője egy korábbi, az AIRportalnak adott interjújában azt mondta, a debreceni szolgálatot a HungaroControl Igló utcai székházából, remote – azaz távoli- torony technológiával fogják ellátni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.