Kiszáll a norvég állam a Scandinavian Airlines Systemből, de Dánia megtartja érdekeltségét a lassan a válságából kijutó légitársaságban.

Az Airways Magazine szerint Norvégia kereskedelmi minisztériuma jelentette be, hogy az ország eladja 37,8 millió részvényét, amely a magánbefektetőknél lévő részvények 9,8 százaléka, és az eddigi jelek szerint Norvégia privát befektetőnek szándékozza tovább adnai részesedését.

A miniszter a döntést indokolva röviden azt mondta: Norvégia nem hosszútávú tulajdonosa a SAS-nak. Az értékesítésből 73,1 millió dollár bevételre számítanak.

A SAS így hamarosan megszűnik valóban északinak lenni, már ami a tulajdonosi kört illeti, korábban ugyanis a svédek is jelezték, hogy megválnának 14,8 százalékos részesedésüktől, ez a mostani cégstruktúrában a legtöbb.

A SAS egyik A330-asa (Forrás: Airbus)

Ezek után már csak a dánok maradnának, ők a cég 14,2 százalékát birtokolják, mellettük pénzintézetek és különböző alapok osztoznak a fennmaradó részeken, de a cég többsége magánkézben lesz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A dán kormány azonban egyelőre marad, Kristian Jensen pénzügyminiszter jelezte, nem áll szándékukban kiszállni a légitársaságból, de szerinte a norvégok távozása új időszámítás kezdetét jelzi a SAS-nál.

A SAS a Ritzau helyi lapnak megerősítette, hogy megkapták a norvég kormánytól a kilépésről szóló hivatalos tájékoztatást, de további részleteket nem akart elárulni az ügylet részleteiről.

A SAS a legutóbbi gazdasági válság hatására rendkívül rossz pénzügyi helyzetbe került, amelyből lassan keverednek csak ki, jelenleg is folyamatban van a társaság átalakítása. A légitársaság a 2017-es évben 8 százalékkal 4 milliárd euróra növelte árbevételét, üzemi eredménye 168 százalékkal 200 millió euróra, adózott eredménye pedig 124 százalékkal 105 millió euróra javult.