A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója, Thoralf Wagner a Lufthansa Technik-csoport napokban közzétett éves eredményei kapcsán adott érdekes áttekintést a repülőgép-karbantartó iparág előtt álló legfőbb kihívásokról, valamint a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.

Hogyan látja a repülőgép-karbantartási piac helyzetét és kilátásait, melyek a legfőbb kihívások az iparág számára?

A piaci kereslet a repülőgép-karbantartási ágazatban az elmúlt év során szinte teljesen visszatért a világjárvány előtti szintjére, és a következő időszakban is nagyon erős piacot prognosztizálunk.

A legélénkebb keresletet a hajtómű-javítási és a berendezés-karbantartási szegmensekben tapasztaljuk. Az Airbus A320neo család Pratt & Whitney GTF hajtóműveinek problémái miatt kiemelkedő igény mutatkozik a hajtómű-javítások iránt, amely a következő két évben is megmarad.

Thoralf Wagner, a Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója (Fotó: AIRportal.hu)

Az új generációs hajtóművek gondjai, valamint az új repülőgépek átadásainak csúszása miatt az üzemeltetők rákényszerülnek, hogy a tervezettnél tovább tartsák forgalomban a meglévő flottájukat. A régebbi gépek üzemben tartása a hangár-karbantartási ágazat számára is plusz keresletet generál az elkövetkezendő években.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legnagyobb kihívást az egész ágazat számára még mindig szakképzett munkaerő biztosítása, valamint az ellátási láncban továbbra is tapasztalható feszült helyzet jelenti világszerte.

Hogyan teljesített a Lufthansa-csoport és a Lufthansa Technik Group 2023-ban?

A Lufthansa-csoport egészére vetítve a 2023-as pénzügyi évben az árbevétel 35,4 milliárd eurót és 2,7 milliárd eurós nyereséget (korrigált EBIT) ért el, ami története harmadik legjobb teljesítményét jelenti. Összességében mintegy 120 millió utas repült a csoporttal, és jelenleg mintegy 100 000 alkalmazottat foglalkoztat.

A Lufthansa Technik-csoport a tavalyi évben visszatért a járvány előtti rekordszintre, 6,5 milliárd eurós árbevételt és 628 millió eurós nyereséget (korrigált EBIT) ért el, a bevétel 18, az eredmény 13 százalékkal haladja meg az előző évit.

A Lufthansa Technik 1000 új szerződést kötött, és jelenleg mintegy 4600 repülőgép karbantartását végzi. A csoport sikerei közé tartozik, hogy az európai munkaerőpiaci nehézségek ellenére mintegy 23 ezerre tudta növelni dolgozói létszámát tavaly.

Mik a következő időszak stratégiai célkitűzései?

Az elmúlt időszakban a légiközlekedési piacon tapasztalt változások eredményeként jelentősen megnőtt a karbantartó-üzletág stratégiai értéke a Lufthansa Group számára. A vállalat tavaly november végén arról döntött, hogy nem értékesíti a Lufthansa Technik egy részét külső befektetőnek, hanem a Lufthansa-csoport tevékenységének szerves részeként, a karbantartási üzletág organikus növekedésre helyezi a hangsúlyt.

Az elmúlt két év munkájának eredménye egy nagyon jól kidolgozott stratégiai terv, amelynek alapjain elindult az „Ambition 2030” növekedési program.

Fotó: AIRportal.hu

A program az elkövetkező években kiterjedt beruházásokat irányoz elő az alaptevékenység bővítésére, a telephelyek és a nemzetközi jelenlét bővítésére –  esetleg felvásárlások révén is-, valamint a digitális üzleti modellek bővítésére. A Lufthansa Technik 2030-ra a bevételeket 10 milliárd euró fölé kívánja növelni, két számjegyű haszonkulcs mellett. A cél az egymilliárd euró feletti nyereség elérése. A növekedés döntő tényező ahhoz, hogy a jövőben is az MRO-piac meghatározó szereplője maradjon.

Mik voltak a legfontosabb eredmények és a legnagyobb kihívások a Lufthansa Technik Budapest számára a tavalyi évben?

Az erős piaci keresletet a Lufthansa Technik Budapestnél is fokozottan érzékeljük, a hangáraink folyamatosan tele vannak. A tavalyi évben 67 repülőgép karbantartását végeztük el, ezeknek a kétharmada a Lufthansa-csoporthoz tartozott, egyharmada pedig külsős ügyfél, de az arányok hónapról hónapra változnak.

Az ügyfeleink visszajelzései szerint a Lufthansa Technik Budapest kiváló minőségben végzi el a rá bízott karbantartási feladatokat, ezen a téren a versenytársakhoz viszonyítva kiemelkedő a teljesítményünk.

A rendelkezésünkre álló infrastruktúrát kiváló hatékonysággal használjuk ki, a Lufthansa Technik-csoporton belül a legmagasabb bevételt értük el a hangárterületünk méret- arányában.

A tavalyi nagyon magas magyarországi infláció ugyanakkor hatalmas kihívásokat támasztott a Lufthansa Technik Budapest számára, és jelentős hatással volt a vállalat költségstruktúrájára.

A beszállítók, valamint a vállalat számára szolgáltatásokat nyújtó cégek emelték áraikat, illetve 2022 januárja és 2024 januárja között öt alkalommal kellett bérkorrekciókat végrehajtanunk. Ezekkel összességében mintegy 50 százalékkal növeltük a bérköltségünket.

A fizetésemeléseket indokoltnak és szükségesnek tartjuk, mert az infláció minden egyes munkavállalónkat érintette, különösen az alacsonyabb bérkategóriákban dolgozókat. A megtett lépések elengedhetetlenek voltak a dolgozói állományunk sikeres megtartásához.

A bérek és az egyéb költségek növekedésével arányos áremelésben kellett megállapodnunk az ügyfeleinkkel a teljesítmény és a minőség magas szinten tartása, valamint a vállalat nyereséges működésének fenntartása érdekében. Mindezt úgy kellett elérni, hogy ár-érték arányban a piacon továbbra is versenyképes, kiváló szolgáltatást biztosítsunk a megrendelőinknek.

Jelentős előrelépéseket tettünk a vállalati kultúra fejlesztése terén, valamint számos kezdeményezésünk irányult arra, hogy a dolgozóink jól érezzék magukat a munkahelyükön, és tovább épüljön a csapatszellem.

A tavalyi év során 51 új munkatársat és 28 új gyakornokot vettünk fel, amely jelentős szám, tekintettel arra, hogy a jelenlegi dolgozói létszámunk 400 körül van.

Több új eszköz és például egy teljesen elektromos távirányítású repülőgép-vontató beszerzése mellett teljesen megújítottuk és kibővítettük a kabinbelső karbantartó műhelyünket. A közel 300 négyzetméteres, modern gépekkel és elszívórendszerrel felszerelt részleget az év elején adtuk át.

Milyen kihívásokkal kell szembenéznie a vállalatnak a szakképzett munkaerő utánpótlásának biztosítása terén? Mennyire vonzó manapság a repülőgép-szerelő hivatás Magyarországon?

Évek óta nagy hangsúlyt fektettünk a szakember-utánpótlás biztosítására. Tavaly is jelentősen bővítettük a képzési programunkat. Jelenleg mintegy 90 gyakornok oktatása folyik a vállalatnál a tanfolyamok különböző szakaszaiban.

Thoralf Wagner, a Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója (Fotó: AIRportal.hu)

Ez befektetés a jövőbe: költségoldalon nagy terhet ró a vállalatra, ám a jövőre nézve hatalmas és fontos értéket hozunk létre.

Most először indítunk tavaszi, „keresztféléves” képzést, és annak ellenére, hogy a márciusi kezdés nem igazodik az iskolai időszak végéhez, teljesen fel tudtuk tölteni a létszámot, sőt akkora volt az érdeklődés, hogy a legjobb jelölteket tudtuk kiválasztani.

A következő, őszi tanfolyamunk előkészítése pedig már szintén elkezdődött.

A repülőgép-szerelő szakma iránt nagyon nagy érdeklődést tapasztalunk nemcsak a pályakezdők, hanem a karriert váltók körében is.

Sok rokonszakmával szemben a repülőgép-karbantartási iparág értékesebb karrierutat, jelentősen nagyobb és gyorsabb fejlődési perspektívát tud kínálni.

Ez a hivatás azon kevesek közé tartozik, amelyben nagyon magas szintre lehet fejlődni szakmai és anyagi szempontból is a képesítések, valamint a tapasztalat megszerzésével.

A Lufthansa Technik Budapest repülőgép-szerelő képzése jó alternatívát jelenthet a felsőfokú továbbtanuláson gondolkodó fiatalok számára is. A tanfolyamainkon részt vevő gyakornokok az első naptól kezdve fizetést kapnak. Öt év elteltével, a hivatalos repülőgép-szerelői szakszolgálati engedély megszerzésével a juttatások a diplomás fizetésekkel versenyképes szintre emelkednek. Emellett a szakképzett repülőgép-szerelők iránt hatalmas a kereslet itthon és szerte a világon, a nyugdíjig biztosított a foglalkoztatás, valamint a szakmai és anyagi fejlődés.

Milyenek az üzleti kilátások 2024-ben, hogyan készül ezekre a Lufthansa Technik Budapest?

Az említett béremelések és költségnövekedések teljes éves hatása az idei évben jelentkezik, így a nyereséges működés fenntartása érdekében komoly feladatok vannak a vállalat előtt.

Folytatjuk az erőteljes toborzási tevékenységet, a dolgozóink megtartására továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk, valamint újabb repülőgép-szerelő képzéseket szervezünk, annak érdekében, hogy mind rövid, mind hosszabb távon tudjuk növelni a teljesítményünket.

Nagy hangsúlyt fektetünk a gyakornokaink képzésére, a gyakorlati tudás átadására, hogy a fiatal kollégáink minél hamarabb, minél értékesebb tagjai legyenek a csapatnak.

A hangár-karbantartási területen a meglévő infrastruktúrához mérten a kiemelkedő teljesítmény fenntartására törekszünk a legmagasabb minőségű munkavégzés mellett.

A termelési folyamatok tervezése, a karbantartásokhoz kapcsolódó humánerőforrás- és munkaszervezés, valamint a termelékenység javítása területén látunk további fejlődési lehetőségeket. Célunk az értéktermelés, produktivitás, hatékonyság növelése, például az ellenőrzések és javítási feladatok sorrendjének optimalizálásával. Törekszünk a munkaidő és a szaktudás minél jobb kihasználására minden egyes karbantartási projekt és minden egyes repülőgép esetében.

Továbbra is a Boeing 737-es és az Airbus A320-as családra koncentrálunk, ezeknek a régebbi és az új generációs hajtóművekkel felszerelt összes változatához is rendelkezünk minden engedéllyel. A komplexitást nem akarjuk növelni további típusokkal. A legnagyobb teljesítményt, termelékenységet és a legalacsonyabb komplexitást biztosító hatékony szervezetben hiszünk.

Az új generációs hajtóművekkel felszerelt típusok karbantartásához szükséges szerszámkészleteink és eszközeink terén viszont az idén megduplázzuk a befektetéseinket, hogy egyszerre a mostaninál több modern repülőgépet tudjunk fogadni a hangárakban.

A Lufthansa Technik Group a hangár-karbantartás területét érintő hosszútávú növekedési stratégiájának az egyik lehetséges helyszíne Budapest, a vállalat elkötelezett a magyarországi jelenlétének fenntartása és fejlesztése iránt.