Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy európai járatokra is kiterjeszti az elektronikus eszközök fedélzetre vitelét tiltó szabályozását.

A nemrég bevezetett, észak-afrikai és közel-keleti repterekről az Egyesült Államokba közlekedő járatokat érintő, úgynevezett „laptoptilalom” kiterjesztését fontolgatja az USA, méghozzá európai járatokra – írja a The Guardian a forrásaira hivatkozva.

A Trump-kormány belbiztonsági minisztériumának szóvivője most azt mondta, nincs konkrét tervük, de ahogy korábban is nyilatkozták, folyamatosan vizsgálják a terrorfenyegetettséget, és ha kell, lépnek.

Az elektronikus eszközöket érintő szigorítást szakemberek fölöslegesnek tartják (Fotó: TSA) | © AIRportal.hu

Az elektronikus eszközöket érintő szigorítást szakemberek fölöslegesnek tartják (Fotó: TSA)

A brit lap forrásai szerint az Egyesült Királyságból induló járatoknál lehet szó a mobiltelefonnál nagyobb elektronikus eszközök fedélzetre vitelének megtiltásáról (a jelentős transzatlanti átszállóforgalom miatt ez sok európai polgárt érintene – a szerk.). A brit kormány köreiből érkező információik szerint úgy tudni, komolyan fontolgatja ezt az amerikai kormány. Azt azonban, hogy milyen indokkal tennék, egyelőre nem tudni.

Mint ismert, a Trump-kormányzat március végén hirtelen megtiltotta tíz észak-afrikai és közel-keleti reptérről az Egyesült Államokba közlekedő járatokon a laptopok, tabletek és hasonló eszközök fedélzetre vitelét. Ezeket a csomagtérben kell elhelyezni az Egyiptomból, Jordániából, Kuvaitból, Marokkóból, Katarból, Törökországból, Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emírségekből induló járatoknál.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ugyanakkor, amint a The Guardian emlékeztet rá, az Egyesült Királyság hasonló, bár méreteket megadva konkrétabb tilalmat vezetett be hat közel-keleti és észak-afrikai országra.

Szakértők kritizálják ezeket a tilalmakat, mondván, ha egy terrorista bombát szerel egy laptopba, azt ugyanúgy felrobbanthatja, ha a csomagtérben van elhelyezve. Emellett a már több problémát is okozó lítium-ionos akkumulátorok megnövelik a kockázatot, ha a raktérbe kerülnek, ahol nehezebb észre venni és eloltani, ha kigyulladnak.

Az AIRportal.hu is beszámolt arról, hogy a laptoptilalom érintette a három nagy közel-keleti légitársaság amerikai működését, az Emirates például bejelentette, hogy a foglalások csökkenése miatt több egyesült államokbeli útvonalon is ritkítja a járatait.

A nagy amerikai légitársaságok jó ideje kritizálták a közel-keleti versenytársaikat, méltánytalan állami támogatásokkal vádolva őket, és lobbiztak is a Trump-kormánynál valamiféle ellenlépés érdekében. A laptoptilalom miatti csökkenő közel-keleti forgalom ezért „kereskedelmi előnyt” hozott az amerikai cégeknek – vélekedik a The Guardian.

A lap arra is emlékeztet, hogy ha viszont kiterjesztik a tilalmat az európai járatokra, az érzékenyen érintené az amerikai légitársaságokat, hiszen a transzatlanti forgalom igen jelentős piacot jelent.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!