Biztonsági okok miatt kitiltotta az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) a Turkmenistan Airlines-t az unió légteréből.

A BBC beszámolója szerint az intézkedést azért hozta meg az EASA, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a légitársaság megfelel-e a szükséges biztonsági sztenderdeknek. Amíg ezt az illetékes hatóságok nem igazolják vissza, addig a légitársaság által üzemeltetett járatok nem repülhetnek.

Az ügynökség a repülési engedély visszavonását egy Indiába utazóknak szánt tanácsadásban hozta nyilvánosságra.

Forrás: Turkmenistan Airlines Facebook

Emiatt Birminghamben, illetve Heathrown is több ezer utas vesztegel, mivel járatukat törölték. A hatóságok arra kérték az utasokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légicégel. A társaság Birminghamből és Londonból Amristarba, illetve Asgabat érintésével Új-Delhibe közlekedik.

A brit légügyi hatóság (CAA) a BBC-nek azt mondta, előfordulhat, hogy egyes utasoknak saját maguknak kell megszervezniük utazásukat. Erre a CAA az Air indiát, a british Airways-t, a jet Airways-t, a Virgin Atlanticet és a Turkish Airlinest javasolja, de az utasok jogosultak kártérítésre.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Turkmenistan Airlines Boeing 757-200-asokkal és 777-200-asokkal közlekedik Európába, Moszkva, Szentpétervár, Isztambul, Párizs és Frankfurt szerepel még a társaság térképén. Mivel Törökország és Oroszország se nem uniós, se nem EASA tag, ezeket a járatokat a korlátozás nem érinti.