Terminálkiürítési gyakorlatot tartottak hétfőn Budapesten, a Liszt Ferenc-repülőtéren – közölte a rendőrség a honlapján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a közvetlen uniós finanszírozású programban ezerkétszáz önkéntes vett részt.

A résztvevők rendkívüli eseményeket szimulálva gyakorolhatták, hogy egy nemzetközi repülőtéren milyen intézkedésekre van szükség:
az utasokat hogyan lehet a lehető legrövidebb időn belül biztonságba helyezni, a veszélyhelyzetet elhárítani, a sérülteket minél előbb orvosi ellátáshoz juttatni, majd a működést helyreállítani.

Azt írták: a projekt során olyan előrejelző és értékelő rendszert fejlesztenek ki, amellyel a „kritikus infrastruktúrák” védelmi szintjét valós időben képesek mérni és értékelni.

A repülőtér esetében azt vizsgálják, hogyan javítja a védelmi képességet az, ha „smart” rendszerek, kamerák és egy applikáció segítségével a kijelölt menekülési útvonalak helyett az adott veszélyhelyzetre reagálva, interaktív módon menekítik ki az okosalkalmazást használó utasokat, a lehető legbiztonságosabb útvonalat választva – olvasható a rendőrségi közleményben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.