Szeptember elsejétől kezdődően 1,7 és 32 euró közötti értékben kiutazási illetéket kell fizetniük a Malajziából külföldre induló utasoknak, kivéve az átszállókat.

Malajzia igen népszerű kiindulási pont a Délkelet-Ázsiát felfedezni vágyó utazók körében, hiszen a Kuala Lumpur-i repülőtér nemcsak Ázsia, de a világ legnagyobb fapados központja. Olcsó repülőjegyet nem nehéz találni, azonban az utazási illeték bevezetésével kissé megemelkedhetnek az árak.

A nemrég kiadott miniszteri rendelet szerint az utazási illeték mértékét a célállomás és az utazási osztály határozza meg.

Amennyiben az úticél a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségébe (ASEAN) tartozó ország, mint Thaiföld, Szingapúr, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Mianmar, Brunei, Vietnam vagy a Fülöp-szigetek, akkor turista osztályon 8 maláj ringgitet (1,7 euró), üzleti és első osztályon pedig 50-et (10,7 euró) kötelesek fizetni az utasok. 

Kuala Lumpur a diszkont légitársaságok legnagyobb központja is a régióban (forrás: pixabay)

Amennyiben nem délkelet-ázsiai ország a célállomás, az utasnak turista osztályon 4,3 eurónyi, üzleti és első osztályon 32 eurónyi maláj ringgitet kell kifizetnie.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az utazási illeték kifizetés alól kivételt képeznek a 2 év alatti csecsemők, a 12 óránál kevesebb időt Malajziában eltöltő átszálló utasok és a repülőgépek személyzete. 

Azok az utasok, akik nem hajlandók kifizetni az illetéket, 500 ezer maláj ringgitig (107 ezer euróig) terjedő büntetést vagy három év börtönbüntetést kaphatnak, avagy mindkettőt egyszerre. 

Az illetéket a belföldi turizmus fellendítése érdekében vezették be, hiszen a belföldi járatokra nem vonatkozik.

Az új adót nem a helyszínen kell leróni, hanem a repülőjegyek árazásánál felárként kalkulálják a légitársaságok így várhatóan valamennyivel magasabbak lesznek a malajziai indulású repülőjegy-árak. Az IATA korábbi elemzése szerint, amikor még korábbi bevezetésről és más összegről volt szó, egy ilyen új adó bevezetésével akár évi 800 ezer utassal is csökkenhet a malajziai repterek utasforgalma.