A KLM vezetője új repülőgépek flottába állításában és a régiek felújításában hisz, álláspontja szerint ez most fontosabb, mint az alkalmazottak fizetésemelése.

A KLM első Boeing 787 Dreamlinere. Fotó: KLM | © AIRportal.hu

A KLM első Boeing 787 Dreamlinere. Fotó: KLM

A holland NLtimes híroldal szerint Pieter Elbers ezt egy webes konferencián mondta azzal kiegészítve, hogy az új gépek érkezése mellett a régebbiek kabinjainak felújításába is jobban megéri most befektetni, mint fizetésemelést adni.

Megjegyezte, hogy a légitársaság négy éven belül 2 milliárd eurót költ el ilyen típusú befektetésekre. “Amikor azt látom, hogy 26 éves Jumbo jetekkel, 10 éves buszokkal és a kőkorszakból származó számítógépekkel dolgozunk, akkor úgy érzem, itt az ideje, hogy renoválást hajtsunk végre a cégen” – mondta a vezérigazgató hozzátéve: ezt csak akkor tudják megtenni, ha van elég pénzük, ezért ez most fontosabb, mint a béremelés.

Elbers ezzel a Hollan Szakszervezetek Szövetsége (FNV) egyik követelésére is válaszolt, az érdekképviselet sztrájkot helyezett kilátásba, ha nem növekednek a bérek. A KLM azonban világossá tette: nulla százalék béremelés lesz 2018-ig, mivel 1 százalékos emelés is milliókba kerül.

A pilótákat tömörítő Holland Pilóta Szakszervezettel (VNV) sem ért egyet Elbers, aki szerint a KLM-et veszélyeztetné, ha a pilóták és légi-utaskísérők nyugdíjalapjába öntenének újabb százmillió eurókat, ahogy ezt a szakszervezet szeretné. Az erről szóló megállapodás 15 éve született és a KLM most nem engedheti meg magának – közölte.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air France-KLM csoport az első félévben 8,7 százalékkal 994 millió euróra növelte üzemi eredményét, a KLM ezen belül 178 millióról 459 millió euróra növelte ezen mutatóját.

Jelenleg 118 géppel rendelkezik a holland királyi légitársaság a flottában, 737-esből van a legtöbb, 48 üzemel a Boeing keskenytörzsű gépéből. A rendelésállományában július 31-ével Boeing 777-esek, 787 Dreamlinerek és Airbus A350-esek voltak, utóbbiakat 2020-tól veszi át. A regionális leány, a KLM Cityhopper 16 darab Embraer E175-ösre szóló megállapodással rendelkezik.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!