A Budapest Airport felkészült arra, ha a magyar hatóság rendkívüli intézkedéseket vezet be a Liszt Ferenc-repülőtéren a koronavírus miatt. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség új ajánlást tett közzé, Kínában pedig egyes járatokon beszüntették a fedélzeti kiszolgálást.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője azt közölte lapunkkal, hogy jelentős készlettel rendelkeznek védőruhákból, védőkesztyűkből és maszkokból, ha a hatóságok rendkívüli intézkedéseket vezetnek be. Biztosították a megfelelő elkülönítő szobát, szerdától vírusölő kézfertőtlenítőket is kihelyeznek és gyakrabban fognak fertőtlenítő takarítást végezni.

A Budapest Airport kidolgozott egy rendkívüli eljárásrendet, amely a rendkívüli intézkedések elrendelésével lép életbe, és egyebek közt a fertőzött utasok elkülönítését, az épületek és gépek, járművek fertőtlenítését is szabályozza.

Forrás: Budapest Airport

A repülőtér hangsúlyozta, hogy az esetleges óvintézkedések elrendelése esetén is képes fenntartani a gördülékeny utasforgalmat.

A Budapest Airport folyamatos kapcsolatot tart fenn a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), valamint Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának (BFKH NFO) repülőtéri népegészségügyi kirendeltségével, hogy elrendelés esetén a rendkívüli óvintézkedéseket haladéktalanul be tudja vezetni a repülőtéren.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Eközben ma az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) új ajánlást fogalmazott meg a tagországok felé. Ebben azt javasolják a légitársaságoknak, hogy tájékoztassák a személyzetet arról, miként kezeljék az akut légúti megbetegedésben szenvedőket a gép fedélzetén. Emellett azt is kérik a hajózó személyzettől, hogy azonosítsák azokat az utasokat, akik a fertőzés jeleit mutatják, és Kínában voltak vagy kínai emberekkel kerültek kapcsolatba.

A fertőzéssel érintett országokba járatokat teljesítő légitársaságoknak minden járat fedélzetén elegendő védőfelszerelést kell biztosítania a személyzet számára, a Kínában pihenő személyzetet pedig tájékoztatni kell, és biztosítani kell számukra a kínai hatóság által előírt védőeszközöket.

Fotó: China Airlines

A Simple Flying szerint a tajvani székhelyű China Airlines bejelentette, hogy a makaói és hongkongi járatain felfüggeszti a fedélzeti ellátást, hogy ezzel is megpróbálják a vírus terjedését gátolni. A speciális igazgatású területi státusú Hongkong pedig próbálja magát minél jobban elszigetelni a kontinentális Kínától, a gyorsvasúti összeköttetést is felfüggesztették.

A járvány az ország logisztikai rendszereit is érinti, mivel a kínai állam február 9-ig meghosszabbította a holdújévi szünetet, ezért jelentős fennakadásokkal kell számolni.

Az Airmax Cargo tájékoztatása szerint mivel Vuhan városát és Hubei tartomány további 13 szomszédos települését a hatóságok lezárták,  a vonaforgalom a döntés következtében bizonytalan ideig szünetel.

Forrás: Budapest Airport