Lehetőséget biztosít az utasok számára a bécsi repülőtér, hogy koronavírus-teszten vegyenek részt, akinek az eredménye negatív, nem kell 14 napos karanténba vonulnia Ausztriában – közölte a reptérüzemeltető.

Forrás: Vienna Airport

Új szolgáltatást vezetett be partnerével, a Confidence DNA Analysen GmbH-val a bécsi Schwechat repülőtér üzemeltetője.

A repülőtérre érkező, vagy onnan induló utasok telefonon és emailben akár előre foglalt időpontra is bejelentkezhetnek a koronavírus-teszteléshez.

A vírus örökítőanyagát a szervezetben kimutató, úgynevezett PCR-vizsgálatot a reptéren, helyben kialakított laboratóriumban végzik el, az eredményt 2-3 órán belül megkapja az utas.

Azoknak nem kell 14 napos karanténba vonulniuk, akik a negativitást igazoló egészségügyi tanúsítványt bemutatják – az Ausztriában jelenleg hatályos szabályok szerint. Ha a teszt pozitív, a szolgáltató azonnal jelzi ezt a hatóságoknak, amelyek megteszik a megfelelő intézkedéseket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A teszt költsége 190 euró (kb. hetvenezer forint).

Az osztrák szabályozás szerint azoknak az utasoknak nem kell 14 napos karanténba vonulniuk, akik 4 napnál nem régebbi igazolással rendelkeznek arról, hogy nem fertőzöttek a Covid-19 betegséget okozó vírussal. Így a rövid, 2-3 napos útra indulók akár az utazás előtt is elvégeztethetik a tesztet. A közlemény emlékeztet arra, hogy az unión kívüli harmadik országok állampolgárai kívülről nem léphetnek be az országba, kivéve ha állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Ausztriában.

A repülőtéren minden utasnál testhőmérséklet mérést alkalmaznak, a terminálban mindenkinek az arcot és szájat eltakaró maszkot kell hordania, az utasok figyelmét a padlón elhelyezett jelölésekkel hívják fel a távolságtartásra, a csarnokokban kézfertőtlenítőket helyeztek ki, illetve a repülőgépek és a terminál között közlekedő buszokon is csak korlátozott számú utast szállítanak a földi kiszolgáló cégek. Az üzemeltető a check-in, a beszállító és információs pultoknál leheletfogó plexikkel védi a személyzetet.

Az osztrák nemzeti légitársaság ugyan nem repül május végéig, de a repülőtérről számos járat közlekedik, például a Wizz Air a napokban indította újra bécsi bázisának üzemelését.