Az előző évihez képest közel 40 százalékkal növelte adózott nyereségét a SAS a november 30-ával végződött pénzügyi évben, bár a következő év az ideinél jóval nagyobb kihívások elé állítja majd a céget.

A SAS honlapján közölt eredménykimutatás szerint a társaság a rendkívül erős keresletnek is köszönhetően 4,8 százalékkal 44,7 milliárd svéd koronára (4,3 milliárd euróra) növelte árbevételét, miután a cég utasforgalma minden rekordot megdöntött és kicsivel meghaladt a 30 milliót. A járatok kihasználtsága 1,1 százalékponttal 75,7 százalékra csökkent, mivel a cég az igény bővülésénél nagyobb mértékben emelte a rendelkezésre álló kapacitásokat.

A kiadások a most végződött pénzügyi évben 37,7 milliárd koronát tettek ki, ez mindössze 3 százalékos növekedést jelent az elmúlt évhez képest úgy, hogy a kerozinra fordított összeg 17 százalékkal több volt, mint tavaly.

A SAS egyik A330-asa (Forrás: Airbus)

A SAS üzemi eredménye november 30-ával 2,5 milliárd korona (245 millió euró) volt, 15 százalékkal több, mint az előző teljes pénzügyi évben, az adózott eredmény pedig 48 százalékkal 1,1 milliárdról 1,5 milliárd koronára (147 millió euró) javult. Ebben közre játszott az is, hogy a SAS pénzügyi manővereinek egyenlege koronában számolva a tavalyi 127 milliós veszteség után idén 147 milliós nyereséget mutatott.

Rickard Gustafson, a SAS vezérigazgatója az eredményeket értékelve azt hangsúlyozta, hogy a 2018-as pénzügyi év rendkívül sikeres volt a légitársaság számára és ez újabb bizonyítéka annak, hogy a korábban felvázolt stratégiájuk helyes volt. A kilátások azonban nem egyértelműen tiszták, mivel a korona árfolyama romlik, a kerozinár volatilitásának pedig egyre jobban ki lesznek téve, ahogy elfogy az opciós ügylettel lekötött kerozinjuk. Mindezekhez a piacon tapasztalható túlkapacitás is társul, ezekkel együtt SAS egy az ideinél rosszabb pénzügyi évre számíthat a vezérigazgató szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.