Közel 800 ezer dollárért (230 millió forintért) most bárki megveheti az egykori Transaero Airlines kötelekébe tartozó Boeing 767-est, amelyet Hongkongban tárolnak.

A South China Morning Post szerint a hongkongi kikötői hatóság elégelte meg az öreg 767-est a repülőtéren, ezért nyílt eljárásban szeretnék eladni. A vevő bárki lehet, a lényeg, hogy a tender zárulta után három hónapon belül egyben, vagy darabokban, de vigye el a repülőtérről.

Adatbázisokból kiderül, hogy az EI-DFS lajstromú, 27 éves Boeing 767-300ER-ről van szó és az egykori Transaero egyik utolsó járatát teljesítette, 2015. október 26-án az UN965-ös járattal Moszkvából Hongkongba repült, majd másnap anyagi okok miatt visszavonták a Transaero üzemelési engedélyét. A gép az elmúlt mintegy három és fél évet Hongkongban töltötte.

A hatóság leírása szerint a gép rossz állapotban van, egyetlen karbantartási naplója sincs és alkatrészeket sem adnak hozzá. A 767-est a hatóságok a velük szemben fennálló jelentős tartozás fejében foglalták le, most egy kicsit többet kérnek érte, mint amennyiért roncsként el lehet adni.

A lap által megszólaltatott lízingcégek szerint ilyen pedigrével a 767-es aligha fog újra repülni, ha találnak is rá vevőt, az több, mint valószínű, hogy szétbontja, ahogyan ez a Malév 767-esével is történt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

David Yu szakértő a lapnak azt mondta, a gép kora még lenne akkora baj, vesztét inkább a karbantartási dokumentáció teljes hiánya okozhatja. Ennek hiányában ugyanis szinte mindent ki kellene rajta cserélni ahhoz, hogy repképessé váljon, ezt a tőkét pedig ma már szinte senkinek nem éri meg beleölni.

Peter Huijbers, a PH Aviation Asia lízingcég korábbi vezetője szerint az újrafelhasználható alkatrészekben rejlik a gép egyetlen vagyona, esetleg cargo gépként is lehetne használni, de egyik verziót sem egyszerű megvalósítani.

Elmondása szerint a repképessé tételhez azért is kell egy kisebb vagyon, mert minden egyes alkatrészt újra be kell vizsgálni és engedélyeztetni kell, majd teljes felújításon kellene átesnie.

A tender augusztus 9-én zárul.