Az egyre több turista miatt elindítaná a görög állam egy új krétai reptér megépítését. A Kastelli település melletti katonai bázis fejlesztését harminc éve tervezik, most egy görög-indiai konzorciummal indulhat sok száz millió eurós fejlesztés, ha a hivatalok rábólintanak.

A régóta kapacitását meghaladó mértékben teljesítő, Iráklióban található Nikosz Kazantzakisz-reptér helyett új fő légikikötőt hozna létre a görög állam Krétán. Az aero.de cikke szerint a harminc éve tervezett fejlesztés Irákliótól dél-keletre, Kastelli mellett egy katonai légibázison az állam 46 százalékos és a Terna-GMR nevű görög-indiai konzorcium 54 százalékos részvételével valósulna meg.

Az új krétai reptér létrehozásáról szóló jogszabályt kedden adta ki a közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszter, Hrisztosz Szpirtzisz.

Forrás: Airport Kastelli | © AIRportal.hu

Forrás: Airport Kastelli

A tárcavezető szerint több mint ötszáz munkahelyet hozhat létre a fejlesztés, amely mintegy 850 millió euróba (több mint 260 milliárd forintba) kerülne.

Az athéni parlamentnek még jóvá kell hagynia az ügyletet és olcsóbbá is kell tennie, miután az állami számvevőszék és más hivatalok részletes vizsgálati anyagokat tesznek le – tette hozzá a miniszter. A konzorcium harmincöt évig üzemeltethetné a repteret, miután finanszírozta a tervezést, megépítést és a folyamatos működtetést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Szakértők a görög médiában azt mondták, hogy legkorábban 2019 közepén kezdhetne üzemelni az új reptér.

Az interneten elérhető információk szerint először 1986-ban merült fel, hogy az Iráklióban lévő légikikötőt kiváltsák. A negyven kilométerre lévő Kastelli település légibázisának déli szomszédságában épülne egy új terminál, és az elérhető látványtervek, térképek alapján egy második – sajtóhírek szerint 3,8 kilométeres – futópályát is kialakítanának, amely nagyobb típusokat is fogadhatna. A reptérhez természetesen új utat is építenének a krétai kelet-nyugati autóúthoz kapcsolódva.

Forrás: Airport Kastelli | © AIRportal.hu

Forrás: Airport Kastelli


A katonai reptéren jelenleg egy alig 2,5 kilométeres futópálya található, az iráklióin pedig egy 2,7 kilométeres és egy másfél kilométeres. Itt a tavalyi évben több mint 6,8 millió utas fordult meg, amely jelentősen meghaladja a kapacitást. Az, hogy a légierővel közösen lenne jelen a polgári forgalom Kastelliben, nem volna szokatlan, az irákliói reptéren is így van jelenleg. A hírek szerint ez utóbbi légikikötőt felszámolnák, a városfejlesztésnek átadva a területét.

Amint arról az AIRportal.hu annak idején beszámolt, a másik krétai repteret, Haniá közelében, a német Fraport vette át 2015-ben negyven évig üzemeltetésre, tizenhárom másik görögországi regionális légikikötővel együtt, egy helyi partnercégével konzorciumban.