Kukkolással vádolt meg egy Southwest légiutas-kísérő két pilótát, akik a mosdóba telepített kamera képét a pilótafülkébe közvetítették.

A CNN egy bírósági beadvány alapján számolt be az esetről. A dokumentumok alapján még 2017 februárjában Renee Steinaker és férje a légitársaság 1088-as, Pittsburgh és Phoenix közötti járatán dolgozott. Nagyjából két és fél órája voltak úton, amikor a kapitány egy légiutas-kísérőt hívott a pilótafülkébe, hogy kimehessen a mosdóba. (A Germanwings-katasztrófa óta ugyanis előírás, hogy egyedül nem maradhat pilóta a fülkében.)

Amint Steinaker bement, észrevette, hogy van egy iPad a pilótáknál, amely a mosdóba telepített kamera élő képét mutatja.

Amikor rákérdezett az első tisztnél erre, az azt mondta, hogy a kamera része egy szigorúan titkos biztonsági intézkedésnek, és minden egyes Southwest gépre felszerelték az eszközöket és arra kérte a légiutas-kísérőt, hogy ne szóljon senkinek az esetről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A vád szerint Steinaker képet is készített arról, ahogy az iPad képernyőjén megjelenik a kapitány a mosdóban, bár a CNN nem látta a szóban forgó fotót. A légiutas-kísérő állítása szerint felettese arra kérte, hogy hallgassa el az ügyet, különben soha senki nem fog a Southwest gépein utazni. Ő azonban jelentette az esetet a menedzsmentnek, de ők is megpróbálták elhallgattatni.

A bíróságnak megküldött hivatalos válaszában a két pilóta elismerte, hogy a kapitány iPadje a fülkében volt és a légiutas-kísérő rákérdezett az élő képre, de a kukkolásos vádat visszautasították. A CNN-nek a Southwest Airlines írásos válaszban tagadta, hogy a pilóták megfigyelés céljából telepítettek volna kamerát, sőt, azt is tagadták, hogy lenne egyáltalán kamera a mosdóban. Ezt azzal támasztották alá, hogy egy két évvel ezelőtti vizsgálat szerint soha nem találtak ilyen eszközt.

Azt azonban további részletek kifejtése nélkül leírták, hogy “az incidens egy humorosnak szánt, de egyáltalán nem vicces lépés volt, amelyet a társaság nem bocsát meg”, közölve azt is, hogy a Southwest központilag soha nem telepített kamerát a mosdókba.