Folytatódhat a kora ősszel megkezdődött csődhullám a francia légitársaságok körében. Az Aigle Azur szeptember 5-én bejelentett leállása után egy másik francia légitársaság, az XL Airways közölte, hogy beszünteti a jegyértékesítést.

Az XL Airways France szeptember 19-én a honlapján megjelent közleményében jelentette be, hogy a cég pénzügyi nehézségei miatt leállítja a repülőjegyek értékesítését járataira.

Forrás: Wikimedia Commons

A légitársaság csütörtökön még nem jelentett csődöt és nem állította le üzemelését, de közlésében azt írta, hogy az utasok ellenőrizzék a járatuk státuszát, mert előfordulhatnak törlések.

A flightradar24.com adatbázisa szerint a légitársaság járatai a hétvégén még közlekednek, szeptember 23. hétfőtől azonban már az összes járat törölt státuszba került.

Amint augusztus végén megírtuk, a cégnek a téli menetrendi időszak túléléséhez 22 millió amerikai dollárra lenne szüksége, ezért két potenciális vevővel is tárgyalásokat kezdtek a légitársaság eladásáról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az XL Airways 1995-ben kezdte meg az üzemelést, az utóbbi időszakban négy repülőgépes flottával repült (3 db. A330-200 és 1 db. A330-300).

A légitársaság fő bázisa Párizs Charles de Gaulle (CDG) reptere, de más francia nagyvárosokból is üzemeltet hosszú távú járatokat. Az USA-beli célpontok mellett a hálózat a francia utazók körében népszerű üdülőhelyekre is kiterjed a Karib-térségben és az Indiai-óceánon.

Az XL Airways pillanatnyilag a Dreamjet Participations portfóliójába tartozik. Ez a cég irányítja a csak üzleti osztályú ülésekkel felszerelt Boeing 757-eseket és Airbus A321LR-eket használó La Compagnie butik légitársaságot is. Azt egyelőre nem tudni, hogy az XL Airways pénzügyi helyzete és esetleges csődje hatással van-e utóbbi működésére.