Kedd délutánig hosszabbították meg az új isztambuli légikikötő teljes zárlatát, miután hétfőn le kellett állítani a forgalmat a térségben leesett szokatlanul nagy mennyiségű hó miatt. A reptéren várakozó repülőgépekből csak késő estére sikerült kimenekíteni az utasokat, és beomlott egy árukezelő raktárépület teteje.

Hóvihar miatt január 24-én, hétfőn a kora délutáni órákban leállították a forgalmat az új isztambuli repülőtéren az üzemeltető közlése szerint. A lehullott nagy mennyiségű hó miatt az esti órákban kedd hajnalig, majd az éjszaka helyi idő szerint kedd 13 óráig hosszabbították meg a hatóságok a járatok felfüggesztését.

A repülőtér üzemeltetőjének közlése szerint szakembereik folyamatosan dolgoznak a futópályák, gurulóutak és forgalmi előterek megtisztításán. Tegnap óta 341 érkező és 388 induló járatot töröltek, több gép is kitérő repülőtéren szállt le.

A rendkívüli helyzetet jól illusztrálja, hogy a forgalom hétfő délutáni leállítását követően csak késő estére sikerült az összes, még a zárlat előtt leszálló, vagy végül törölt induló gép fedélzetén lévő utast visszavinni a terminálra.

Forrás: IGA Airport

A terminálban veszteglő utasok a padlón vagy az ott talált kartondobozokon töltötték az éjszakát a Hava Haber török légiközlekedési portál Twitter-oldalán megjelent fotók tanúsága szerint. Bár a reptéri üzletek jelentős része az éjszaka bezárt, az ételeket és italokat 30 százalék árengedménnyel kínálják az ott rekedt utasoknak, emellett az üzemeltető 24 órára ingyen wifi-hozzáférést biztosít mindenkinek a megszokott egy óra helyett.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A lehullott nagy mennyiségű hó miatt a közösségi médiában megjelent videók szerint egy repülőtéri cargo-raktár teteje is beomlott, a Hava Haber értesülése szerint szerencsére személyi sérülés nem történt a balesetben (videó a cikk végén).

Hétfőn a másik két isztambuli repülőtér is megbénult, a már csak főleg áruszállító járatokat kezelő régi Atatürk és az elsősorban a diszkont légitársaságokat kiszolgáló Sabiha Gökçen forgalmát is leállították.

Beomlott a cargo raktár teteje

Hóhelyzet a Sabiha Gökçen repülőtéren