Pénzügyi problémák miatt beszüntette működését a svéd NextJet légitársaság. A Stockholm-Arlanda bázisú regionális légicég bejelentette, hogy az igazgatóság arról döntött, fizetésképtelenségi eljárást kezdeményez a vállalat kilátástalan pénzügyi helyzete miatt.

Magnus Ivarsson vezérigazgató elmondása szerint az utóbbi időszakban mindent megtettek annak érdekében, hogy kilábaljanak a pénzügyi problémákból, azonban ez nem sikerült, így a légitársaság május 16-án leállt, a gépei földön maradnak.

A cég élére felszámolóbiztost jelölnek ki, aki dönt a cég jövőjéről.

A NextJet összeomlása komoly hatással lesz több svéd regionális repülőtérre, mert számos kisebb városba egyedül a most becsődölt légitársaság üzemeltetett menetrend szerinti utasszállító járatokat.

Fotó: Wikimedia COmmons – Skistar

Mint ismert, a svéd légügyi hatóság (Transportstyrelsen) már tavaly augusztusban korlátozta a NextJet a kereskedelmi járatok üzemeltetéséhez szükséges működési engedélyét (OL) a cégnél felmerült finanszírozási problémák miatt, akkor azonban a cég részvényesi még tudták/hajlandóak voltak biztosítani a túléléshez szükséges tőkét a légitársaság részére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság négy BAe ATP, három Saab 340A és hat Saab 340B típusú, saját tulajdonú repülőgépet üzemeltetett, továbbá wet-lease alapon egy ATR42-300(QC) és két CRJ-200 repülőgépet béreltek más légitársaságoktól.

A NextJet néhány hónapja azért került a hírekbe, mert elcserélték két járat utasait.