Leállt a világ legrégebbi szabadidős utazásokra szakosodott vállalata, a brit Thomas Cook. A cég leállította teljes értékesítési tevékenységét, valamint törölte az összes járatát is. A cég működésének azonnali hatállyal történő leállítását azt követően jelentették be, hogy a pénzügyi gondokkal küzdő vállalat megmentésére tett utolsó kísérletek is kudarcot vallottak.

A Thomas Cook több mint 150 000 brit utasa jelenleg is külföldön tartózkodik, hazaszállításukat a brit légügyi hatóságnak (CAA) kell megszerveznie a következő két hétben.

Ez lesz a legnagyobb valaha végrehajtott ilyen művelet, lévén, hogy a Monarch két évvel ezelőtti csődjekor külföldön ragadt utasoknál most kétszer annyi embert kell hazaszállítani.

Forrás: Thomas Cook Facebook

Minden a Thomas Cooknál befizetett jövőbeli foglalást töröltek, beleértve a teljes utazási csomagokat és a repülőjegyeket is.

A cég összeomlása az utasokon kívül világszerte 22 000 munkahely megszűnésének kockázatát is jelentheti.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A brit CAA már megkezdte a repülőgépek bérlését az utasok hazaszállításához.

Becslések szerint a külföldi érdekeltségeket is beleszámítva meghaladhatja a 600 ezret azoknak az utasoknak a száma, akik jelenleg a Thomas Cook által szervezett utakon vesznek részt. A jövőbeni időpontokra meghirdetett utakra üzletági szakértők adatai szerint egymillió foglalás van érvényben – az MTI információi szerint.

Amint arról korábban beszámoltunk, a társaságnak 200 millió font azonnali forrásra lett volna szüksége, ezt hétfőig kellett volna előteremtenie, hogy levegőhöz jusson, amíg megegyeznek az érdekeltek a hosszú távú finanszírozásról. Ehhez a Thomas Cook a hétvégén kormányzati segítséget is kért.

A Thomas Cook Airlines 34 repülőgépes flottát üzemeltetett, benne 27 darab Airbus A321-200-as és hét A330-200 típusú repülőgéppel.

A Condor közlése szerint a német leányvállalatot nem érinti a csőd.