Mivel a munkálatok egy évig is elhúzódhatnak, legkevesebb ennyi időre költözött el a WizzAir a marosvásárhelyi repülőtérről. A marosvásárhelyi futópályája korszerűsítésének időtartama alatt a kolozsvári repülőtérről (CLJ) működteti marosvásárhelyi járatait is a légitársaság.

A Wizz Air – az egyedüli légitársaság, melynek menetrend szerinti járatai voltak Marosvásárhelyről – szerdán közölte, hogy nem két hétre, hanem a munkálatok befejezéséig költöztette el járatait.

Peti András, a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér igazgatója az MTI érdeklődésére azt mondta: a futópálya “ideális esetben” egy éve múlva lehet készen, mert még csak most készült el a megvalósíthatósági tanulmány, a tulajdonos Maros megyei önkormányzat csak ezt követően dönt a finanszírozásról, tehát március előtt nem kezdődhet el az építkezés.

Az önkormányzat vezetői korábban azt mondták: a Maros megyei tanács önerőből, egy tízéves lejáratú bankhitel felhasználásával kénytelen elvégezni a szükséges 77 millió lejes (5,4 milliárd forintos) fejlesztést, mivel a bukaresti kormány által elfogadott infrastrukturális fejlesztési stratégia szerint 2022-ig a marosvásárhelyi repülőtér nem használhat fel uniós támogatást.

A WizzAir szerdai közleménye szerint a marosvásárhelyi járatok 2017. január 8-ig az eredeti menetrend szerint közlekednek Kolozsvárról. Január 9-étől a marosvásárhelyi járatok menetrendjét a WizzAir kolozsvári járataihoz hangolják oly módon, hogy ne legyenek átfedések.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A WizzAir múlt héten jelentette be, hogy a marosvásárhelyi repülőtér üzemeltetési korlátozása miatt ideiglenesen kénytelen Kolozsvárra költöztetni ottani járatait. Az érintett utasok számára a WizzAir december 7-ig biztosítja az ingyenes átszállítást Kolozsvár és Marosvásárhely között. Akik maguk oldják meg a transzfert, azok “elfogadható” mértékű költségtérítést igényelhetnek.

A futópálya újraaszfaltozása hosszú időre hasznára lesz a régiónak – idézte Vallois Tamara szóvivőt a légitársaság közleménye, amely szerint a Wizz Air elkötelezett partnereként “türelmetlenül várja”, hogy a munkálatok végeztével 2017-ben újraindíthassa marosvásárhelyi járatait.