A Silk Way Airlines is szeretné, ha a Boeing gyártásban tartaná a 747-8F (Freighter) áruszállító repülőgépet – az azerbajdzsáni légitársaság a következő tíz évben legalább húsz darabot is rendelne a típusból.

A Silk Way West Airlines Boeing 747-8F típusú repülőgépe (Fotó: AIRportal.hu)

A Silk Way Airlines a Kína által kezdeményezett “Egy Övezet és Egy Út” kereskedelem élénkítő programjának hivatalos szállító partnere, ebből fakadóan a légitársaságnak várhatóan szüksége lesz a legalább húsz darab Boeing 747-8F nyújtotta kapacitásra – Jahangir Askerov, az AZAL légitársaság-csoport elnöke beszélt, miután a Cargolux Airlines vezérigazgatójával, Richard Forsonbal találkozott Bakuban.

Konkrét rendelési szándékot vagy tárgyalásokat egyelőre sem a Boeing sem a Silk Way nem jelentett be, azonban Jahangir Askerov kérelmet nyújt majd be a Boeingnak, a 747-8 típus gyártásban tartására vonatkozóan – írta a CH-Aviation.

A Silk Way flottájában jelenleg öt Boeing 747-8F és egy Boeing 747-400(FSCD) teljesít szolgálatot. A légitársaság vezérigazgatója már 2017. októberében kilátásba helyezte két újabb áruszállító repülőgép (Boeing 747-8F, vagy 777F) megrendelését, azonban egyelőre konkrét bejelentés még nem történt.

Újabb mentőöv lehet a Silk Way rendelése az Ég Királynőjének

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Budapesten is rendszeres vendég a típus, a Cargolux színeiben (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – Airportal.hu)

2016-ban a Boeing új megrendelések hiányában kilátásba helyezte a 747-8-as gyártásának leállítását, és ezzel a program végleges befejezését.

A UPS áruszállító cég február elején jelentette be, hogy korábbi 14 darabos megrendelésén felül (melyből eddig 4 darabot adott át a Boeing) lehívja még 14 darabra szóló opcióját.

Ezzel a típus kötelező érvényű megrendelésállománya 24 darabra emelkedett.

Ez a jelenlegi hat darabos éves gyártási ráta mellett 2022-ig biztosít munkát a gyártósornak, még akkor is, ha idő közben más légitársaságok nem döntenek újabb példányok vásárlásáról.