Már a nagypolitika is beszállt az Air France-KLM légitársasági csoport válságába, a francia közlekedési miniszter leszögezte: még júliusban hallani szeretné a cég új vezetőjének nevét, akinek légiközlekedésben jártak szakembernek kell lennie.

Az ATW Online szerint Elisabeth Brone erről a francia Radio Classique-nak beszélt. Mont fogalmazott, mindenki érdekeit az szolgálná, ha az áttételesen a sztrájkok miatt májusban lemondott Jean-Marc Janaillac utódját még júliusban megtalálnák.

Közölte továbbá, nagyon fontos, hogy a légiközlekedésben tapasztalt vezetőt válasszon magának a cégcsoport, mert nagyon speciális üzemről van szó, a versenyhelyzet pedig rendkívül kiélezett.

Fotó: AIRportal.hu

A miniszter elárulta, hogy a francia víz- és hulladékgazdálkodással foglalkozó Veolia vezérigazgatója, Philippe Capron is a jelöltek között volt, de őt senki nem látta volna szívesen a vezérigazgatói székben, mert semmilyen tapasztalata nincs a repülés világában.

A francia-holland szövetség minden erejével igyekszik a kérdést megoldani, a héten találkozott Amszterdamban az igazgatóság, de egyelőre a kiválasztási folyamattal kapcsolatban egyeztettek. A cég közlése szerint a lehető leggyorsabban igyekeznek vezetőt találni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A francia államnak mintegy 15 százalékos részesedése van az Air France-KLM csoportban, több, mint a Deltának, valamint a China Air Lines-nak (8,8 százalékot birtokolnak egyenként) és jelezték, hogy bele fognak szólni a kiválasztási folyamatba.

Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

Jean-Marc Janaillac akkor mondott le, amikor nem sikerült megállapodni a munkavállalókkal a bérek rendezéséről. A fizetésemelés miatti vitában kialakult sztrájkhullám az Air France történetétek egyik leghosszabb munkabeszüntetési akciója, február óta összesen 15 napon nem vették fel a munkát a légitársaság egyes dolgozói, ezzel számítások szerint eddig mintegy 400 millió euró kárt okoztak a cégnek.

A társaságot jelenleg átmeneti igazgatóság vezeti Anne-Marie Couderac és Franck Terner vezetésével. Ők kijelentették: addig nincs fizetésemelés, amíg nincs állandó cégvezetés.