Moszkvai idő szerint este 11 órakor megszakadt a rádió és radarkapcsolat az orosz légierő egyik Il-20 ELINT kémgépével, 35 kilométerre a hmejmimi orosz támaszponttól.

A gép éppen feladatról tért volna vissza a szíriai bázisra, amikor a körzeti irányítás elvesztette vele a kapcsolatot.

Az oroszok az előzetes információk szerint ugyanebben az időpontban raketaindítást észleltek a térségben tartózkodó francia Auvergne Fregatt hajó fedélzetéről.

Továbbá a radarokon észleltek négy izraeli F-16-os vadászgépet is amelyek a latakiai szír létesítményeket támadták.

Illusztráció, orosz Iljushin Il-20-as (Forrás: The Aviationist)

Délelőtt az orosz védelmi minisztérium közölte,  hogy az Il-20-ast egy szír Sz-200 típusú légvédelmi egység találta el tévedésből, amely eredetileg az izraeli F-16-osokra lőtt, de azok túl közel voltak a kémgéphez, és utóbbi nagyobb radarkeresztmetszete miatt a rakéta azt találta el.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fedélzeten 14 fős személyzet tartózkodott, a mentő alakulatok már megkezdték a keresésüket, egyelőre azonban nem akadtak a roncs nyomára, nem lehet tudni hányan élték túl az esetet.

A zsidó állam által indított akciót, mely az orosz vezetés szerint az eseményt előidézte, az oroszok provokációnak minősítették, további hasonló akciók észlelése esetén pedig válaszlépéseket helyeztek kilátásba.