Légvédelmi rakéták miatt kitérő repülőtéren kellett leszállnia Szíriában a helyi Cham Wings légitársaság Airbus A320-asának, a fedélzeten 172-en tartózkodtak.

A Reuters az orosz Interfax hírügynökség jelentésére hivatkozva arról számolt be, hogy az Airbus A320-as az iraki Nedzsef városából a szíriai Damaszkuszba repült, de az oroszok által irányított, Latakia mellett lévő Hmeimim légibázison kellett végül landolnia az ország észak-nyugati részén, a Földközi-tenger partjainál.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, a szíriai erők izraeli támadásokra reagáltak, ezért a repülőgépnek el kellett kerülnie Damaszkuszt, nehogy kereszttűzbe kerüljön.

A szír védelmi tárca tájékoztatása szerint olyan izraeli rakétákat hárítottak el csütörtökön Damaszkusz felett, amelyeket szíriai célpontokra lőttek ki. Izrael egyelőre nem válaszolt a vádakra.

Konasenkov nem nevezte meg a légitársaságot, de a Flightradar adtai a szír Cham Wings légitársaság egyik gépét azonosították be, a lerepült útvonal megegyezik a hírekben közölt kitéréssel. A 6Q 514-es járatot az YK-BAB lajstromú, közel 28 éves Airbus A320-as teljesítette.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A szóvivő emellett azzal vádolta meg Izraelt, hogy a támadások után civil repülőgépeket használnak fedezékül, hogy a szíriaiak ne tudjanak válaszolni a légi csapásokra. „Ezzel a stratégiával Izrael több száz ártatlant ember életét veszélyezteti” – mondta.

Az Egyesült Államok 2016-ban vezetett be szankciókat a Cham Wings légitársasággal szemben, mert azt feltételezték, hogy szír kormánykatonákat, kémeket, fegyvereket és egyéb felszerelést szállít Bassár el-Aszad elnök támogatására.

A hírügynökség szerint a Cham Wings szállította az iráni hadsereg parancsnokát, Kászim Szulejmánit is Bagdadba nem sokkal az előtt, hogy az amerikai hadsereg egy dróntámadásban megölte a katonai vezetőt.

Az ügy azért is kényes, mert januárban az Ukraine International Airlines 752-es, Teherán-Kijev járatát teljesítő Boeing 737-est 176 emberrel a fedélzetén az iráni légvédelem rakétái lőtték le. A szerencsétlenséget senki nem élte túl.