A korábbi információkat megerősítve egy új videó szerint az iráni légvédelem nem egy, hanem két rakétát lőtt ki a Teheránból felszállt ukrán utasszállító repülőgépre. Haszan Róháni elnök minapi beszédében elmondta, hogy bizonyosan több felelős van, nem csak az, aki „megnyomta a gombot”, ezért teljes körű kivizsgálást ígért.

Két rakétát lőtt ki az iráni légvédelem az Ukraine International Airlines PS 752-es járatával Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-800-as repülőgépre, nem csupán egyet – írja a The New York Times biztonsági kamerák által rögzített, újonnan előkerült videofelvétel alapján.

Mint korábban megírtuk, amerikai adatok szerint eddig is sejthető volt, hogy két rakétával támadtak az utasszállítóra, noha az eddig előkerült videók és információk egyetlen rakétáról, feltételezhetően a másodikról szóltak.

Az új felvételt a Bid Kaneh iráni rakétabázishoz közeli egyik épület tetején lévő biztonsági kamera rögzítette, a reptértől 10-12 kilométerre, és kedden egy iráni felhasználó tette fel a Youtube-ra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A felvétel magyarázatot ad arra, hogy a gép transzpondere (válaszjeladója) miért állt le másodpercekkel az eddig ismert (tehát a második) rakéta becsapódása előtt, feltehetően az előző tönkretette a berendezéseket, mielőtt 23 másodpercre rá becsapódott a gépbe a második is.

A lap videó alapján készült elemzése szerint a 737-es egyik rakéta után sem semmisült meg rögtön: a rakétatámadás után kigyulladt, de megfordult és a teheráni repülőtér felé haladt, ám nem sokkal később mintha robbanás látszana, aztán lezuhant.

Az újság idézte Amir Ali Hadzsizadeh parancsnokot, az iráni Forradalmi Gárda légierejének egyik vezetőjét, aki szerint a rakétákat a Bid Kanehnél lévő rakétabázisról lőtték ki. Néhány napos tagadás után a gárda beismerte, lelőtték az ukrán utasszállítót, de tévedésből, mert ellenséges drónnak vélték. Az eddigi közlések szerint valamiféle kommunikációs zavarra hivatkoznak, de erről egyelőre pontosabbat nem tudni.

Azóta tüntetések is zajlanak, irániak a felelősök megbüntetését követelik, de kormányellenes hangok is megjelennek a demonstrációkon.

Egy másik hír szerint őrizetbe vette az iráni Forradalmi Gárda azt az embert, aki kitett az internetre egy videót a rakétatámadásról, a FARS félhivatalos iráni hírügynökség információját az MTI közölte.

A megjelent információk szerint a rakétákat egy orosz eredetű, kis-közepes hatótávolságú, mobil Tor rakétakomplexumból indították el.

A precíziós irányítású rakétákkal működő rendszer alacsonyan repülő eszközök megsemmisítésre tervezték.

Iráni hivatalos közlések szerint egyébként több embert őrizetbe vettek a szerencsétlenség vizsgálatának részeként, de pontos számot nem közöltek.

Haszan Róháni elnök közleményében elmondta: országának meg kell büntetnie a tragédia felelőseit, és nem hiszi el, hogy csak egyetlen embert, „a gombot megnyomót” kell felelősségre vonni.

Az elnök AFP által idézett szavai szerint kizárt, hogy csupán egyvalaki bűnös ebben az ügyben. Az ukrán államfő, Volodimir Zelenszkij szintén teljes körű kivizsgálást szorgalmaz, és minden segítséget elvár Irántól.

Ami az elkezdett vizsgálatot illeti, Irán már hívott szakértőket Kanadából, Franciaországból, Ukrajnából és az Egyesült Államból. Ismert, a tekintélyes francia hatóság, a BEA is részt vesz a vizsgálatban, de legutóbbi közlése szerint a testületet még nem bízták meg a fedélzeti adat- és hangrögzítők kiolvasásával.

Az esemény óta az európai uniós hatóság, az EASA a térség elkerülését javasolja a légitársaságoknak.