Az iráni hadsereg szombaton reggel beismerte felelősségét a PS 752-es számú járatot teljesítő repülőgép katasztrófájáért. Az Ukraine International Airlines (UIA) Boeing 737-800-asát a közlemény szerint tévedésből lőtték le egy föld-levegő rakétával. Az iráni hatóságok azt is közölték, hogy Franciaországban olvassák majd ki a repülőgép fedélzeti adat- és hangrögzítőit.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a repülőgép az iráni Forradalmi Gárdához tartozó “érzékeny katonai központ” közelében repült el, amelyet az ország iszlám berendezkedésének védelmére hoztak létre.

Az USA-val kiéleződött konfliktus miatt az iráni hadsereg a legmagasabb készültségi fokon volt az esemény idején – írja a közlemény.

Ebben a helyzetben, egy emberi hiba következtében, nem szándékosan lőtték ki a repülőgépet, mert ellenséges célpontnak hitték – teszi hozzá a közlés.

Forrás: Twitter

Az iráni hadsereg sajnálkozását fejezte ki a repülőgép lelövéséért, és hangsúlyozta, hogy fejleszteni fogja a rendszereit annak érdekében, hogy az ilyen jellegű “hibákat” megelőzzék a jövőben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A rakéta kilövéséért felelős személyeket bíróság elé állítják, legalábbis a tájékoztatás szerint.

Hasszán Róháni iráni elnök tweetjében szörnyű katasztrófának és megbocsáthatatlan hibának nevezte az esetet. Hozzátette, a hadsereg belső vizsgálatot indított, hogy azonosítsák és megbüntessék a 176 ártatlan ember haláláért felelős személyeket.

Mint ismert, Irán kedd éjszaka Irakban működő amerikai támaszpontokat lőtt rakétákkal, az iráni légvédelem egy lehetséges amerikai válaszcsapásra készülve volt teljes készültségben. Ilyen helyzetben azonban további kérdéseket vet fel, hogy a polgári légiforgalmat miért nem korlátozták az ország repülőterein kedd éjjel, szerda hajnalban.

Irán mindeddig tagadta felelősségét a repülőgép katasztrófájáért. Röviddel a repülőgép január 8-án, szerda reggel bekövetkezett lezuhanása után iráni közlések egy lehetséges műszaki hibáról, a hajtómű túlmelegedéséről szóltak.

Amerikai titkosszolgálatok, majd a kanadai miniszterelnök csütörtökön, az esti órákban műholdak által rögzített adatok alapján közölték, hogy a repülőgépet – vélhetően egy hiba következtében – az iráni légvédelem lőtte le, de az ország még ezt követően is hárította a felelősségét az ügyben. Később nyilvánosságra került egy felvétel is, amin látható, hogy egy rakéta eltalálja a repülőgépet.

Franciaországban olvassák ki az ukrán gép adatrögzítőit

 

Franciaországba szállítják a szerda hajnalban iráni rakétatalálatot követően katasztrófát szenvedett ukrán Boeing 737-800-as repülőgép repülési adatrögzítőjét (flight data recorder – FDR) és a pilótafülkében zajló kommunikációt és hangjelzéseket rögzítő (cockpit voice recorder – CVR) berendezést, közölte az iráni Polgári Légiközlekedési Szervezet szombaton.

 

Az esemény vizsgálatát folytató testület részéről Hassan Rezaeifar az iráni IRNA hírügynökségnek azt mondta, hogy Irán a rendelkezésére álló minden eszközzel megpróbálta kinyerni az adatokat, azonban erre nem volt képes, mert nem rendelkezik a Boeing modern berendezéseinek kiolvasásához szükséges technológiával. Irán a vizsgálatban résztvevő Kanadát, Franciaországot és az USA-t arra kérte fel, hogy szállítsanak az országba olyan technikát, amellyel a feladat végrehajtható, ezt a javaslatot azonban a többi ország nem fogadta el.

 

Az irániak ezt követően javasolták, amit Ukrajna, Svédország, Nagy-Britannia, Kanada és az USA is elfogadott, hogy a francia BEA-val (Bureau d’Enquêtes et d’Analyses pour la Sécurité de l’Aviation civile) állapodnak meg az adatok kiolvasásával. A döntést állítólag még a szombati beismerés előtt hozták meg. A BEA szombaton délben közölte, hogy egyelőre nem kaptak felkérést a feladatra.

A légitársaság szombati sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a katasztrófa előtt nem kaptak semmilyen figyelmeztetést sem az ukrán, sem az iráni hatóságoktól, a teheráni repülőtér sem rendelt el korlátozást vagy adott ki figyelmeztetést a repülőtér környezetében lévő légtérre. Az ukrán repülőgép előtt számos iráni és külföldi utasszállító is felszállt a repülőtérről, ugyanezen az útvonalon.

A légitársaság képviselője ábrákkal is szemléltette, hogy a szerencsétlenül járt repülőgép útvonala és magassága sem tért el a légitársaság korábbi járatai által használt útvonalaktól, a repülőgép személyzete az iráni polgári légiforgalmi irányítás által kiadott engedélyek szerinti útvonalat követte.

A nyugati légitársaságok többsége már szerdán bejelentette, hogy elkerüli a térséget és leállítja az iráni járatait, ennek ellenére a Lufthansa-csoport még csütörtökön is elindította iráni járatait. A Lufthansa Frankfurtból Teheránba tartó járata azonban az ukrán gép lelövéséről szóló amerikai és kanadai közlést követően, Románia felett visszafordult.

Amint megírtuk, az UR-PSR lajstromjelű Boeing 737-8KV (WL) típusú repülőgép az Ukraine International Airlines (UIA) PS 752-es számú járatát teljesítette az iráni fővárosból Kijevbe szerdán kora reggel. A repülőgép a teheráni Imam Khomeini repülőtér 29R futópályájáról szállt fel, majd néhány perccel később megszakadt vele a kapcsolat.

A járat fedélzetén 167 utas és 9 fős személyzet utazott, a katasztrófát senki nem élte túl. Az iráni balesetvizsgálók első jelentése szerint az utasok között 146-an rendelkeztek iráni útlevéllel, beleértve a kettős állampolgárokat is. Az utasok többsége Kanadába tartott kijevi átszállással. Az ukrán hatóságok közlése szerint a gépen utazók közül 82-en iráni, 63-an kanadai, 11-en ukrán (a személyzettel együtt), 10-en svéd, heten afgán, hárman brit állampolgárok voltak.