Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) azt javasolja a tagállamok hatóságainak, hogy hozzanak az iraki légtér elkerülését előíró határozatokat. Az ügynökség ezt a Közel-Keleten hajnalban történt rakétatámadásokkal indokolta az AIRportal.hu megkeresésére.

Mint írták, minden uniós tagállami hatósággal felvették a kapcsolatot és az iráni légtér elkerülésének határozatba foglalását javasolták. Néhány tagállam már korábban előírta az országban regisztrált légitársaságoknak az iraki légtér elkerülését, és sok légitársaság önmaga is hozott ilyen belső utasítást.

Ezzel párhuzamosan az EASA folyamatosan együtt dolgozik az Európai Bizottsággal és a nemzetállamok hatóságaival a helyzet értékelésében, a szükséges lépések meghozatalában.

A magyar hátterű Wizz Air diszkont légitársaság szerdán napközben közölte, hogy biztonsági okokból gépeik elkerülik az iraki és iráni légteret. A szerda esti, W62497-es, Budapest-Dubaj (World Central) járat már Egyiptom és Szaúd-Arábia légterén keresztül közelítette meg az emírség repülőterét. A visszafelé tartó járatnak azonban Lárnakán technikai megállót kellett tennie, személyzetet kellett cserélni. A váltást a Budapestről Tel Avivba tartó járat vitte Ciprusra egy közbenső megálló beiktatásával.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

⚠️⚠️⚠️ KERÜLŐ: Így módosult a Wizz Air Budapest – Dubaj (DWC) járatának útvonala az iráni (és iraki) események miatt….

Közzétette: AIRportal.hu – 2020. január 8., szerda

Az Air France-KLM, a Lufthansa és az International Airlines Group is közölte szerdán, hogy elkerülik az iraki és iráni légteret, valamint törölték az ebbe a két országba közlekedő járataikat.

A öböl-menti légitársaságok (pl. Emirates, Qatar) továbbra is használják a megszokott útvonalakat Irak és Irán felett, de az Emirates törölte Irakba közlekedő járatait. A Turkish Airlines járatai viszont elkerülik a térséget.

A légitársaságok útvonalainak megváltoztatása miatt megnőtt a térséget Egyiptom és Szaúd-Arábia felett kerülő forgalom, de jelentősen növekedett az északabbra, Azerbajdzsán és Türkmenisztán felett húzódó útvonal forgalma is.

Irán szerdára virradó éjjel több ballisztikus rakétát is kilőtt iraki célpontok ellen, ahol amerikai és a koalíciós erők katonái állomásoznak. A támadásokban nem sérült meg senki. A Szövetségi Légügyi Hatóság nem sokkal később megtiltotta az amerikai légitársaságoknak az iraki, iráni, illetve a Perzsa- és az Ománi-öböl feletti légtér használatát.

Szerdán hajnalban zuhant le a Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtérről való felszállás után az Ukraine International Airlines Teherán-Kijev járatát teljesítő Boeing 737-800-asa, emiatt sokan azt feltételezik, hogy a repülőgépet lelőtték.

A Reuters szerda esti híre szerint azonban egy neve elhallgatását kérő kanadai forrás azt közölte, bizonyítékaik vannak arra, hogy a gép egyik hajtóműve műszaki hibás volt, és túlhevült.