Az iráni légtér elkerülését javasolja az EASA az európai légitársaságoknak – újraértékelték a biztonsági helyzetet.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) az Európai Bizottsággal egyeztetve újraértékelte a kereskedelmii járatok üzemeltetésének kockázatait Irán felett.

Az EASA szombati közlése szerint, a jelenleg rendelkezésre álló információk és a térségben uralkodó biztonsági helyzet alapján elővigyázatossági intézkedésként
semmilyen magasságon nem javasolja az európai légitársaságoknak az Irán feletti átrepülést határozatlan ideig.

Az európai légügyi hatóság közlése szerint Irak légterének elkerülésére felhívó javaslata is érvényben marad.

Az Európai Bizottság az EU tagállamaival közösen a jövő hét elején újra elemzi a dinamikusan változó helyzetet a térségben.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint korábban megírtuk, Irán szombaton reggel beismerte, hogy a fegyveres erői lőtték le tévedésből az Ukraine International Airlines (UIA) Boeing 737-es utasszállító repülőgépét január 8-án közvetlenül a teheráni reptérről végrehajtott felszállást követően.

Az FAA még szerda hajnalban tiltotta meg az amerikai légitársaságok gépeinek és a codeshare üzemelésben amerikai légitársaság kódja alatt repülő járatoknak Irán és Irak légterének érintését.

Amint arról korábban beszámoltunk, több európai légitársaság – köztük a Wizz Air is – már saját hatáskörben döntött a térség elkerüléséről és az Irakba és Iránba közlekedő járatok szüneteltetéséről.