Megkezdődött a Heathrow Pause nevű környezetvédelmi csoport akciója, amelynek keretében illegális drónozással akarják megzavarni London-Heathrow repülőtér forgalmát. A rendőrség még az akció előtt több embert őrizetbe vett.

Mint arról beszámoltunk, egy nagyobb társaság azért akarja megzavarni a repülőtér forgalmát, mert nem értenek egyet a repülőtér bővítésével és így akarják felhívni a figyelmet a légiközlekedés okozta környezeti hatásokra.

Terveik szerint öt napon keresztül repkednének játékdrónokkal a repülőtér közvetlen, 5 kilométeres környezetében, amely tiltott légtérnek számít ezen eszközöknek. Mivel a csoport korábban, és most is teljesen nyíltan vállalta akcióját, a rendőrség és a repülőtér üzemeltetője fel tudott készülni az eseményre.

Fotó: Heathrow Airport

Az ATW Online-nak a repülőtér üzemeltetője azt mondta, szorosan együttműködnek a rendőrséggel és igyekeznek fenntartani az üzemet. Ebben segítségükre lesz drónészlelő elhárító rendszerük is, amely a hírek szerint eddig jó szolgálatot tett, mivel a csoport által használt drónok jeleit képesek zavarni.

A Heathrow Pause a Twitteren azt írta, délig tizenegy embert vettek őrizetbe a rendőrök és a hajnali órákban legalább egy drónozást sikerült végrehajtaniuk a három próbálkozásból, de közölték, több “pilótájuk” van még, akik csatlakoztak az akcióhoz és készen állnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Jelentések szerint a repülőtér üzemében az akció egyelőre nem okoz fennakadást.

Korábban a szervezet egyik szóvivője azt mondta, ötven és néhány száz közé becsülik a drónozásban részt vevők számát, és mindenkinél lesz egy távirányítású eszköz.

Illusztráció, DJI Spark drón (Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A csoport természetesen tisztában van azzal, hogy akciójuk a repülőgép-forgalom leállásával járhat, de annyit megígértek, hogy le- és felszálló útvonalon nem, csak annak közelében, a repülőtér 5 kilométeres légterében fognak drónjaikkal repkedni, mert nem céljuk bárkit veszélybe sodorni.