Nem valószínű, hogy a szlovén kormány új nemzeti légitársaságot alapít a csődbe ment Adria Airways helyett, közölte az ország miniszterelnöke.

Marjan Sarec arról is beszélt a minap az EX-YU Aviation portál cikke szerint, hogy az Adria leállása óta a cég egykori útvonalai közül számosat kiszolgálnak már más, külföldi légitársaságok.

Ismert, a csőd után főként a Lufthansa-csoport repült rá Ljubljanára, több légitársasága is új járatokat indított vagy sűrítette a meglévőket, más cégek közül pedig legutóbb az Iberia jelentette be, hogy útvonalat nyit a szlovén fővárosba.

Fotó: AIRportal.hu

Az eltelt hónapokban a kormányzat több lehetőséget vizsgált arra, hogy miként lehetne új nemzeti légicéget létrehozni, és mint megírtuk, hírek szerint a Lufthansát potenciális partnernek szemelték ki ehhez.

Az egyik szlovén kormányszerv üzleti tervet is felvázolt egy kis regionális légitársaságról, amely néhány Bombardier-repülőgéppel és mintegy 200 dolgozóval volna működtethető, ám első évében egy ilyen cég nagyjából 20 millió euró veszteséget termelne.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindeközben az Adria vagyonelemeire kiírt pályázatra bár beérkeztek jelentkezések, a résztvevők arra panaszkodnak, hogy túl lassú a folyamat. November 10-én volt a határidő, az eredményeket 25-én kellett volna közölnie az államnak, de ez még mindig nem történt meg.

Ismert, a légitársaság szeptember 30-án jelentett csődöt, majd a kormányzat vizsgálatot is kezdeményezett, amelynek tárgya az Adria Airways 2016-os eladása a német 4K Investment csoportnak.