Megkezdődtek a tárgyalások a szlovén kormány és a Lufthansa között egy új légitársaság meglapításáról, amellyel az Adria Airways szerepét szeretnék betölteni.

Az Ex-Yu Aviation hírportál információi szerint a szlovén gazdasági minisztérium államtitkára Frankfurtban tárgyalt a német légitársasági csoport képviselőivel, első lépésként az Adria Airways csődje utáni légiközlekedési helyzetet elemezték.

A delegáció tagja volt a Szlovén Vagyonkezelő Bank vezetése is. A minisztérium közlése szerint jogi és szervezeti alternatívákkal is megpróbálják az Adria csődje utáni űrt betölteni, több érintettel is zajlanak már a tárgyalások. A szaktárca azonban leszögezte: mielőtt megalkotják az új nemzeti légitársaságot, tudniuk kell, hogy a Lufthansának milyen tervei vannak a régióban.

Zdravko Počivalšek gazdaságfejlesztési miniszter a hírek szerint azt kezdeményezte, hogy 2020 februárjában indítsák el az új légitársaságot, amelynek flottájában 10-12 gép lehet. Korábban a miniszter azt is mondta, hogy a Lufthansa nélkül nem alapítanak új légitársaságot.

Fotó: AIRportal.hu

Kicsit másképp látja a helyzetet a szlovén miniszterelnök, Marjan Šarec szerint ugyanis egy 2-3 évig tartó támogatási periódus nélkül kockázatos lenne egy új nemzeti légitársaság megalapítása.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Eközben megindult az Adria Airways vagyonelemeinek értékesítése is, a felszámoló már meghirdette a folyamat elindítását, e szerint a biztos az Adria Airwayst egyben, vagy darabokban is eladná. Az érdeklődők november 10-ig jelentkezhetnek. A vagyonelemek között van a központi épületük, két apartman és repülőgép-alkatrészek is.

A kormányzat eközben vizsgálatot kezdeményezett, amelynek tárgya az Adria Airways 2016-os eladása a német 4K Investment csoportnak.

Az Adria Airways szeptember 30-án jelentett csődöt, a Lufthansa pár napon belül már lépett is rárepült volt légitársasági szövetségese több útvonalára is.