Texas partjainak közelében menetrend szerinti cargo járat teljesítése közben lezuhant a Prime Air egyik Boeing 767-es teherszállító repülőgépe szombaton.

Illusztráció, Boeing 767-es a Prime Air festésében (Forrás: Wikimedia Commons)

Az N1217A lajstromjelű gép az Amazon online kereskedelmi vállalat által üzemeltetett légitársaság, a Prime Air 5Y3591-es számú, Miamiból Houstonba tartó járatát teljesítette.

A célállomáshoz közeledve süllyedő géppel a légiforgalmi irányítás elvesztette a radar- és rádiókapcsolatot, majd kiderült, hogy a 767-es eddig tisztázatlan okokból a houstoni George Bush Nemzetközi Repülőtértől harminc mérföldre délkeletre a Trinity-öbölbe csapódott.

Az eset helyi idő szerint nem sokkal délután háromnegyed egy előtt történt, a gépen három ember volt.

A nyilvánosságra került információk szerint senki sem élte túl a katasztrófát, a fedélzeten tartózkodók kilétét ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) közleménye szerint a saját, valamint a Nemzeti Közlekedés Biztonsági Ügynökség (NTSB) kivizsgálói már úton vannak a helyszínre, hogy megkezdjék az okok feltárását.

A legfrissebb hírek szerint a Boeing 767-es személyzete a repülőtér megközelítése során viharcellákat próbált kikerülni.

A virtuális repülőgépkövető oldalak adatai szerint a gép hirtelen veszített magasságából, és nagy függőleges sebességgel, meredek szögben csapódott be. Később ezt egy biztonsági kamera felvétele alapján az NTSB is megerősítette.

Az NTSB azt közölte, hogy a repülőgép személyzete nem adott le vészjelzést.

A roncsok nagy területen szóródtak szét, az esti órákban egy áldozat holttestét találták meg a hatóságok az öböl sekély vizében, a repülőgép fedélzeti adatrögzítő berendezéseit búvárok keresik.

Hétfőn egy második holttestet is kiemeltek az öböl vizéből.

Az NTSB arra kérte a lakosságot, hogy bárki videó vagy fénykép-felvétellel rendelkezik a balesetről, vagy roncsdarabot talált, jelentkezzen a hatóságoknál.

A lezuhant repülőgép 27 éve gördült ki a Boeing gyárából, pályafutását a Canadian Airlines International-nél kezdte utasszállítóként. Már teherszállítóvá alakítva került az Atlas Air-hez, amely hosszú távra bérbe adta wet lease alapon (személyzettel, karbantartással és biztosítással együtt) az Amazon e-kereskedelmi cég Prime Air nevű légitársaságának.

A gép utolsó egy percére vonatkozó magassági és függőleges sebességi grafikonok (Forrás: Flightradar24.com