Nem sokkal helyi idő szerint délután egy óra után zuhant le Almatyban a SCAT légitársaság Koksheatuból érkező Canadair CL-600-2B19 Regional Jet CRJ-200LR típusú (lajstrom: UP-CJ006 gyártási szám: 7413) regionális utasszállítógépeírja a The Aviation Herald.

Információk szerint a leszállás végső megközelítési szakaszában a pilóták átstartolás mellett döntöttek, de a géppel a légiforgalmi irányítás elveszítette a kapcsolatot. A roncsokat nem messze a repülőtértől találták meg, a fedélzeten tartózkodó 16 utas és 5 fős személyzet pedig életét vesztette.

A szerencsétlenül járt gép 2012 szeptembere óta volt tagja a légitársaság flottájának, és eddig összesen mintegy 25.000 repült órát teljesített. Korábban a dán Cimber Air-nél repült OY-RJA lajstromjellel, a légitársaság csődjét követően került a kazah SCAT flottájába.

Az időjárási riportok (METAR) alapján a repülőtér körzetében köd miatt rendkívül rossz látási viszonyok uralkodtak, mindössze 150-200 m-es vízszintes látással, mely alapján elsőre a katasztrófa okaként navigációs vagy pilótahibára lehetne gyanakodni.

A légitársaság több éve szerepel az Európai Unió tiltólistáján, ami azt jelenti, hogy repülésbiztonsági hiányosságok miatt nem repülhetnek be az európai légtérbe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A SCAT (ICAO: VSV IATA: DV) légitársaság flottájában a CRJ 200-asok mellett Boeing 757-200, 737-500, -300, Yak-42 és AN-24 típusú gépek teljesítenek szolgálatot.

A légitársaság festése egy Boeing 757-200-as gépen:

Forrás: SCAT.kz

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!