Gépkeresztelő ünnepséget tartott sorrendben hetedikként átvett vadonatúj Airbus A330-300-as gépe számára az Iberia. A spanyol nemzeti légitársaság a madridi Barajas repülőtéren tartott ceremónián stílusosan Madrid városának nevére keresztelte szélestörzsű Airbusát.

Kapcsolódó cikk, előzmény Bemutatta új long-haul kabinját az Iberia

A flottába idén március 17-én érkezett gép eddig név nélkül volt, a többi A330-300-asok már mind valamilyen földrajzi névvel, illetőleg az egyik (EC-LYF) az uralkodó spanyol király, I. János Károly nevével szeli az eget.

Elérkezett hát az ideje, hogy az EC-LZX lajstromú A330-300-as is nevet kapjon, s az Iberia választása – a nagyobb meglepetés érdekében eddig leplezett mód – a gép és a légitársaság bázisául szolgáló Madrid városára esett. A tegnap tartott keresztelő ünnepségen Luis Gallego, az Iberia elnöke, Ana Pastor, a spanyol kormány fejlesztési minisztere, Ana Botella, Madrid polgármesternéje, Antonio Vázquez, az IAG elnöke és Elena Mayoral, a Barajas reptér igazgató asszonya is jelen volt – tekintettel a névválasztás jelentőségére.


Az Iberia pedig kihasználta a ragyogó alkalmat és természetesen magát a gépet, annak fedélzetét is bemutatta a prominensek és az őket kísérő sajtó munkatársai számára, hiszen a légitársaság ezen a típuson vezette be új long-haul kabinját, amely mind a business, mind az economy osztályokon korszerű szolgáltatásokkal várja az utasokat.

Az immáron Madrid nevét viselő gép magától értetődően az új Iberia arculattal állt szolgálatba, keresztelője utáni első járatát New York repülőterére teljesítette tegnap, általában véve pedig az útvonalhálózat Amerikai Egyesült Államokba, Latin-Amerikába és Afrikába irányuló járatain közlekedik. Fedélzete, akárcsak a többi újonnan átvett A330-asé két-osztályos konfigurációban működik, harminchatan ülhetnek az üzleti és 242-en a turista osztályon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Előtérben a magas rangú vendégek, háttérben EC-LZX „Madrid”. (Fotó: Iberia)


A soron következő gép, amely újonnan kezdi szolgálatát az EC-MAA lesz, amely Rio de Janeiro nevet visel majd – ez esetben ezt már előre lehet tudni. A gépet április 22-én vette flottájába az Iberia, nyolcadik A330-300-asként, de egyelőre még nem állították üzembe.

Az Iberia eddigi A330-300-asai (az utóbbi kettő említetten kívül) átvételi sorrendben, EC-LUB „Tikal”, EC-LUK „Costa Rica”, EC-LUX „Panamá”, EC-LXK „El Salvador”, EC-LYF „Juan Carlos I” és EC-LZJ „Miami” nevet viselik. A spanyol főváros, Madrid nevét eddig egyetlen Iberia gép, egy McDonnell Douglas DC-9-es (EC-BIG) hordozta.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!