Május 10-én volt kereken 20 éve, hogy Ferihegyre érkezett a Malév első Boeing 767-200ER típusú repülőgépe. Megemlékező cikkünk kiegészítéseként álljon itt most egy rövid válogatás azokból a relikviákból, amelyek a magyar polgári repülés legnagyobb típusát őrzik.

Modellek, képeslapok, safety card-ok, kitűzők, matricák, katalógusok, fényképek és videók. Kinek milyen emléke, emléktárgya maradt a Malév Boeing 767-es korszakból. Szolgáljon felvezetőül fotó-sorozatunk, amelyet követően örömmel látjuk Olvasóink saját visszaemlékezéseit, akár képi, akár írásos formában.

Kapcsolódó cikkünk Boeing 767-es: a magyar nagygép

Malév Boeing 767-200ER (HA-LHA) egyik legkisebb modellje, a Herpa Magic 1:600 méretarányú kiadása dobozával. A maga kategóriájában nagyon szép, részletgazdag kivitel. A modell a gép névadó ünnepsége utáni állapotát tükrözi, ugyanis oldalán rajta a Szent-Györgyi Albert felirat. A keresztelőt 2004. április 5-én tartotta a Malév.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Malév Kiadó által készített kihajtható B-767-200ER safety card, vagyis fedélzeti biztonsági tájékoztató kártya. A képen a típuson alkalmazott első formátum látható. Később a Malév is áttért a strapabíróbb, egy oldalas laminált kivitelre.

A Malév képviseletek és kiemelt partner irodák büszkesége, a nagyméretű Boeing 767-200ER modell HA-LHA lajstromozással. Az 1:100 méretarányú modell a francia Graphideco Top Models terméke. A képen a budapesti Petőfi Sándor utcában működött Malév Air Tours és Jegyiroda példánya látható.

Boeing 767-es gomblyuk kitűző, amely oldalprofilból ábrázolja a lajstrom nélküli gépet. A fotón látható kitűző mellett létezik egy felülnézeti, aranyozott kivitel is, amely kimondottan a B-767-200ER típushoz készült.

A vállalati képeslapok viszonylag ritka motívuma volt a Boeing 767-es. Az 50 éves a Malév 14 darabos képeslap-sorozatban, amelyben egyébként feltűnt a flottatörténet egyetlen Il-62-ese is, HA-LHB B-767-200ER jelenítette meg a típust. Tóth Béla, Malév fényképész fotójával.

A Herpa Wooster 1:200 méretarányú snap-fit modellje, amely ugyancsak a HA-LHA lajstromú gépnek állít emléket. Népszerű, keresett modell. Egy bontatlan csomagolású példány az egykori piaci ár többszörösét is megéri az elhivatott gyűjtők számára. A képen a gyártó új vonalú állványával fotózva látható.

Malév Boeing 767-200ER hűtőmágnes, amely a HA-LHA lajstromú gépet ábrázolja. A vállalat több típusra is készíttetett ilyen konyhai díszítőt, így a Next Generation B-737-es sem maradt ki a sorból.

A Malév rendelésére készült másik 1:200 méretarányú B-767-200ER repülőgépmodell. Gyártója a Lupa Aircraft Models. A holland cég terméke a Malév utolsó vállalati rendelésű modellje, az 1:100 méretarányú B-737-800-as is.

Magyar rajongói kezdeményezésre készítette el tavaly nyáron a Phoenix Model a Malév-flotta egykori legnagyobb repülőgépét, a B-767-300ER típus 1:400 méretarányú mását. A modell a második, a flottához 2007. március 28-án csatlakozott HA-LHC lajstromú 767-306(ER)-nek állít emléket fém kivitelben. A képen fa talpazatú állvánnyal látható.

Végül egy idézet Czigány Ildikó, volt Malév B-767 elsőtiszt New York, Torontó, Bangkok… Úton lenni jó című tavaly megjelent könyvéből, amely egyben ajánló is, ugyanis a Szerző gyönyörűen ír a típusról, a szolgálatról, mindarról, ami számára a Malévvel és a Boeing 767-essel együtt töltött korszakot jelenti.


Tárgyfotók: Csemniczky Kristóf / AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!