Akár futball eb alatt is sztrájkba is kezdhetnek az Air France-nál dolgozó pilóták, ha nem sikerül az őket képviselő pilótáknak megegyeznie a légitársasággal – írta a Bloomberg gazdasági hírügynökség.

Az Air France egyik A319-es repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az Air France egyik A319-es repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

Az SNPL szakszervezet és a munkáltató között egy régi vita húzódik meg a pilóták bérének csökkentése miatt, ennek újabb állomása a sztrájk bejelentése. A légitársaság 3600 pilótájából 2500-an tartoznak a szakszervezethez.

Bár a szakszervezet nem nevezett meg konkrét időpontot a demonstrációra, a tárgyalások folytatódnak a felek között, de többen azt valószínűsítik, hogy a június 10-én kezdődő és július 10-ig tartó foci eb idejére is eshet a pilóták sztrájkja.

Hasonló akciót már egyszer végrehajtottak az SNPL-nél, 1998-ban a labdarúgó világbajnokság előtt 8 napig nem vették fel a munkát a pilóták. Akkor háromezer ember sztrájkolt, és néhány órával a bajnokság kezdete előtt vették fel újra a munkát, így az Air France-nak számos járatot törölnie kellett. Akkor szintén a fizetések csökkentése miatt volt munkabeszüntetés, a megegyezésre még abban az évben sor került, ennek keretében részvényeket kaptak a pilóták az alacsonyabb fizetés és a hétéves bérbefagyasztásért cserébe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Air France nem kommentálta a sztrájk lehetőségét, de megjegyezték, hogy számításaik szerint 1360 pilóta vehet részt benne.

A légiforgalmi irányítók is sztrájkolhatnak

A francia légiközlekedést most emellett a légiforgalmi irányítók sztrájkja is megbéníthatja, a szakszolgálatnál június 2-án, majd 3-tól 6-ig tartanak munkabeszüntetést a jövőbeni reformok elleni tiltakozásul.

A Légitársaságok Európáért (A4E) lobbicsoport figyelmeztetett, hogy 3 ezer járat lehet érintett, a Ryanair közlése szerint 75 járatot töröltek a június 2-i menetrendjükből.

Legutóbb két évvel ezelőtt, 2014 szeptemberében sztrájkoltak az Air France pilótái, akkor kétszer is munkabeszüntetést tartottak, amely több napig tartott. A pilóták a diszkont Transavia légitársaság fejlesztése ellen tüntettek.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!