A Liszt Ferenc reptér létesítményi tűzoltósága közel száz, saját állományú szakemberrel és Európa egyik legjobban felszerelt bázisával látja el feladatait.

A légikikötőben korábban a katasztrófavédelem tűzoltói látták el ezt a feladatkört, egy tavaly december végi jogszabályváltozás miatt viszont októbertől a reptérüzemeltető cég, a Budapest Airport kötelessége a tűzoltóság állományának biztosítása – emlékeztet az előzményekre a cég közleménye.

A szolgálatot ezért mostantól a katasztrófavédelem helyett a Budapest Airport állományához csatlakozó, szakképzett létesítményi tűzoltó munkatársak látják el.

(Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert)

A vállalat mindössze 9 hónap alatt állította fel a speciális elvárásoknak is megfelelő létesítményi tűzoltóságát, versenyképes juttatási csomagot és stabil munkakörnyezetet kínálva az állományhoz csatlakozóknak.

A létesítményi tűzoltóságon dolgozó 95 fő számára a Budapest Airport kiemelkedő juttatási csomagot és minden szükséges képzést biztosított, a kollégák többek között speciális repülőgép-tűzoltási gyakorlaton is részt vettek, a vezető beosztású munkatársak pedig folyamatos továbbképzésre jogosultak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég ezzel egy modern, jól működő szervezetet hozott létre, amely teljes egészében a vállalat támogató munkahelyi közösségének a részévé vált.

A szakemberek Nagy Gábor tűzoltóparancsnok irányítása alatt dolgoznak, aki hét évig látta el a repülőtéri tűzoltóparancsnoki pozíciót, majd úgy döntött, hogy február 1-től a Budapest Airport kötelekében folytatja ezt a munkát.

(Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert)

Az üzemeltető vállalat a tűzoltók csatlakozása előtt is támogatta a repülőtéri tűzoltóság működését: a tűzoltóbázisok fenntartása, a legmodernebb felszerelések és járműpark (köztük a legmodernebb Panther gépkocsik) biztosítása eddig is feladata volt. Ennek köszönhetően a Budapest Airport mostanra Európa egyik legjobban felszerelt repülőtéri tűzoltóságával rendelkezik, a tűzoltókat pedig elméleti és gyakorlati szinten, repülőgép-tűzoltási és életmentési feladatok ellátására (ARFF) is kiképzik.

Mint ismert, egyetlen légikikötő sem üzemelhet speciális tűzoltóság nélkül, amely bármikor készen áll. Elsődleges feladata repülőgép-tűzoltási és életmentési feladatok ellátása, készenlét biztosítása (amely garantálja, hogy a tűzoltók a riasztástól számított 3 percen belül a repülőtér bármely pontjára kiérnek és megkezdik az oltást), valamint a légikikötőben található épületek tűzvédelmének biztosítása.