Több mint 13 órát töltött a levegőben az Airbus A321XLR egyik tesztpéldánya, amelynek során az XLR feliratot is rárajzolták az égre.

A 2022. december 13-i tesztrepülést az F-WXLR lajstomjelű, CFM Leap-1A hajtóművel felszerelt repülőgép hajtotta végre Toulouse-ból.

A reggel 8 óra után nem sokkal végrehajtott felszállást követően a pilóták a Vizcayai-öböl fölé repültek, ahol az égre írták a nagy hatótávú változat nevét. A több mint 3 órás művelet után folytatták Európát megkerülő útjukat.

A tesztrepülés „XLR” felirata (Forrás: Flightradar24)

Az MSN 11000 gyári számú példány először Anglia és Írország légterét keresztezve északnak repült, majd Norvégiánál visszafordult.

Az útvonal ezután Dánia, Németország, Csehország, Ausztria, Olaszország felett vezetett. A járat végül keletnek fordulva, Szardínia szigete felett elrepülve 13 óra 15 perces repülés után ért földet Toulouse-ban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A hosszú távú járatok teljesítésére készített típus a tervek szerint 2024-ben állhat forgalomba, ha az Airbus a hatóságok számára is megnyugtató megoldást talál a törzsbe integrált kiegészítő üzemanyagtartály tűzvédelmére.