Magyarország és Marokkó megállapodott, hogy kölcsönösen elismeri egymás védettségi igazolásait – jelentette be szerdán a marokkói fővárosban, Rabatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Nászer Burita marokkói külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint.

A politikus közölte: csütörtöktől a beoltott magyar állampolgárok szabadon, karantén- és tesztkötelezettség nélkül utazhatnak be Marokkóba, ahogy a beoltott marokkói állampolgárok is szabadon, karantén- és tesztkötelezettség nélkül utazhatnak Magyarországra.

Szijjártó közölte: a két ország polgárai ugyanazokat a jogokat élvezhetik egymás országaiban az oltási igazolásaikkal, mint az adott ország polgárai.

Forrás: nnk.gov.hu

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a világjárvány előtt 26 ezerre ment fel a Marokkóba látogató magyar állampolgárok éves száma.

Frissítés: a külügyminiszter megállapodott Albániával is a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Korábban már tizenhárom országgal született megállapodás az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről, és arról, hogy a Magyarországon használt valamennyi vakcinával történt oltást elfogadják. Szlovákiával szerdától hatályos az állampolgárok szabad utazásáról szóló megállapodás, emellett Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Georgia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovénia és Törökország fogadja el a magyar védettségi igazolványt. A kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően ezek mellett több más ország is olyan kategóriába sorolta hazánkat, amely lehetővé teszi a karantén és tesztmentes belépést a védettségi igazolvány meglététől függetlenül. Az egyes országok esetében érvényes beutazási szabályok a konzuli szolgálat weboldalán elérhetők.