Önfenntartó, a Marsra telepítendőhöz hasonló falvakat terveznek építeni a kaliforniai Mojave-sivatagban, amelyekben turisták is megszállhatnak.

A Marsra ugyan még nem lehetséges elutazni turistaként, de a vörös bolygó meghódításáról szóló történetek ihlette falut talán hamarosan meg lehet látogatni. 

A párizsi székhelyű Interstellar Lab ugyanis bejelentette, hogy a Mars inspirálta falvakat épít a kaliforniai Mojave-sivatagban azzal a céllal, hogy további kutatásokat végezzen a bolygón kialakítható emberi életmódról.

Az EBIOS-nak elnevezett önfenntartó, emberi beavatkozás nélkül is működni képes falvak kiépítése során az űrtechnológiához folyamodnak. A falvak száz ember számára képesek vizet, élelmiszert és energiát előállítani, mindezt környezetbarát és karbonsemleges módon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A falvak fél évig tudományos központként működnek, megfelelő körülményeket biztosítva a más bolygókon lévő élet kutatására és az űrhajósok képzésére, a maradék időben pedig vendéglátó egységként tervezik működtetni őket a bevételszerzés érdekében.

A turisták itt megtapasztalhatják majd, milyen az extrém körülmények között élni, de nem lesz olcsó mulatság: körülbelül 3000-6000 USA-dollárba kerül egy hét szállás.

A projekt kutatás-fejlesztése két évig tartott, amelynek során a vállalat a szorosan együttműködött a NASA-val a víztermelés, növénytermesztés, 3D-nyomtatás és emberi viselkedés elemzése területén. 

Az építkezés várhatóan 2021-ben kezdődik a Mojave-sivatagban, és amennyiben sikeres lesz, a floridai Kennedy Űrközpontban további falvakat építhetnek.

Képek forrása: Interstellar Lab.