Az egyre emelkedő forgalom miatt túlterhelt lisszaboni Portela – Humberto Delgado repülőtéren új terminált építenek, és innen a fapados légitársaságokat a Tejo torkolatának túloldalán, a Montijo katonai bázis helyére építendő légikikötőbe költöztetik.

Illusztráció. Forrás: Aeroportos de Portugal | © AIRportal.hu

Illusztráció. Forrás: Aeroportos de Portugal

Virágzik a turizmus Portugáliában, a Földközi-tenger medencéjének többi nyaralási célországában tapasztalható problémák miatt a korábbiaknál intenzívebben. Ennek is köszönhetően szépen növekszik Lisszabon forgalma is. A két, de egymást metsző futópályával rendelkező Portela – Humberto Delgado Nemzetközi Repülőteret körbenőtte az elmúlt évtizedekben a főváros, és a hetvenes évek eleje óta készülnek tanulmányok egy új helyszínről.

Korábban több helyszín is felmerült, köztük két, Lisszabontól északabbra lévő, illetve délre fekvők is.

Most azonban biztossá vált: pénzügyi okokból elvetették egy teljesen új, zöldmezős beruházás tervét, helyette egy meglévő katonai bázis fejlesztésével 2019-re második repteret nyitnak a Tejo folyó túlpartján.

A torkolati öblön áthidaló egyik híd közelében fekvő Montijo bázis közúton mintegy 30 kilométerre van a lisszaboni belvárostól, de ennek oka, hogy egy nagy körívet kell megtenni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az aerotelegraph.com cikke szerint a viszonylag gyorsnak tűnő építkezés után egy rövid- és középtávú járatokra, a fapados légitársaságoknak szánt reptér nyílhat itt.

A kormány már meghozta a döntést, hogy a különböző opciók közül ezt viszik végig „a lehető legkomolyabban”. Más források pedig arról is hírt adtak, hogy mintegy négyszázmillió euró kártérítést kap a hadsereg a beruházás miatt, így jelek szerint teljesen elköltöztetik innen a légierőt.

Egy időben ezzel a kapacitása határán működő Portela reptéren is lesznek beruházások. Az utasforgalom kiszolgálására felhúznak egy új épületet, a két futópálya közé, amelyben a hosszú távú járatokat szolgálnák ki, ezt egy kötöttpályás eszköz csatolná a meglévő terminálhoz (vélhetően valamiféle people mover, mint számos reptéren – a szerk.).