Elvi megállapodást kötött és több milliárd eurós önkéntes bírságot vállalt az Airbus a francia, brit és USA-beli hatóságokkal az ellene vesztegetés, korrupció, illetve az amerikai kereskedelmi szabályok kijátszása miatt folyó eljárásban.

Az Airbus lapunkhoz eljuttatott közlésével megerősítette a korábbi értesüléseket, és azt írta: a megállapodásokat még a nyomozati szakaszban kötötték három ország gazdasági bűncselekményekre szakosodott testületével. Ezek a francia Parquet National Financier, a brit Serious Fraud Office, illetve amerikai hatóságok. Az egyezséget a bíróságoknak még jóvá kell hagyniuk.

Később az Airbus azzal egészítette ki közleményét, hogy a jóváhagyás után az Airbus a három ország hatóságainak összesen 3,6 milliárd euró bírságot fizet.

Az összeget még a 2019-es pénzügyi eredmények között számolják el, korábbi sajtóértesülések egyébként „csak” 3 milliárdos büntetési tételt feltételeztek.

Az Airbus a cégen belül is vizsgálódott, és ennek eredményeként közel száz alkalmazottjától vált meg az etikai előírások megsértése miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Airbus

A hatóságok az Airbust nagyjából 10 évvel ezelőtti, repülőgépek eladásához kapcsolódó vesztegetéssel, és korrupcióval gyanúsították.

A tőzsde, és az elemzők természetesen pozitívan fogadták a megállapodást, bár arra is figyelmeztettek, hogy a mintegy 3 milliárd eurós „önkéntes bírság” az előre jelzett költség felső szintjét súrolja, így nagyobb hatása lehet a cég gazdálkodására, mint azt korábban várták.

A francia és brit hatóságok azok után kezdtek el vizsgálódni a céggel szemben, hogy az Airbus saját maga felhívta a figyelmüket az értékesítésben szerepet játszó ügynököknek fizetett díjak mértékére.

Forrás: Airbus

Egy évtizedek óta bevett folyamat kezdte el szúrni az Airbus szemét. A gyártók ugyanis külsős ügynököket és közvetítőket alkalmaznak olyan esetekben, amikor az eladás folyamatát meg kell olajozni.

A vádak szerint több százmillió euró folyt ezekhez az ügynökökhöz, és az Airbus saját maga gyanította, hogy ez a rendszer korrupcióra is lehetőséget ad.

Szakértők figyelmeztettek arra is, hogy a megállapodás aláírása után a nyomozók újra elővehetik az ügyet, ha később korrupciógyanús esetekre bukkannak.