Aláírta a hosszabb távú fizetéscsökkentésről szóló megállapodást a KLM és a pilótákat képviselő VNV szakszervezet, ezzel elhárult az utolsó akadály is a 3,4 milliárd eurós állami mentőcsomag elől.

Mint arról a hétvégén beszámoltunk, mivel nem sikerült a holland kormány által szabott október 31-i határidőre minden szakszervezettel megállapodni a fizetések hosszabb távú csökkentéséről, a kormány felfüggesztette a hitelcsomag folyósítását. De utolsóként most a pilótáké is aláírta a korábbi kollektív szerződés kiegészítését a KLM honlapján publikált közlemény szerint.

Fotó: AIRportal.hu

Ebben a légitársaság azt írta, október elsején nyújtották be a kormányzatnak a cég átalakításáról szóló tervet, de ebben a fizetések csökkentését 2022-ig rögzítették. A kormány viszont azt írta elő, hogy a hitelcsomag felhasználásáig, legkésőbb 2025-ig kell a béreket mérsékelni.

A KLM ezért újra tárgyalni kezdett a szakszervezetekkel, és többségükkel dűlőre is jutott, de a VNV sajtóhírek szerint eleinte azzal indokolta a visszakozást, hogy a rövid határidő miatt nem tudtak döntést hozni.

Keddre viszont ez is megszületett, így mostanra mind a nyolc szakszervezet belement a feltételekbe.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Pieter Elbers vezérigazgató amellett, hogy megköszönte a támogatást, ismét azt hangsúlyozta: tudják, hogy sokat kérnek, de ezekben a rendkívüli időkben rendkívüli döntésekre van szükség, hogy megmentsék a csődtől a 101 éves légitársaságot.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, jelentős átalakítás vár az egész Air France-KLM csoportra, összesen 12500 munkahely szűnhet meg 2022-ig, és csaknem 2 milliárd euróval szeretné csökkenteni a menedzsment a francia és a holland légitársaság üzemelési költségeit.