November 18-án, hétfőn a délutáni órákban megérkeztek Magyarországra a Magyar Honvédség első Airbus H145M könnyű helikopterei. 

Az ideiglenes német lajstromjel mellett 01 és 02 oldalszámot viselő, Könnyű Többcélú Helikopter (LUH) konfigurációjú gépek dél előtt nem sokkal szálltak fel az Airbus Helicopters donauwörth-i gyárából, és először a Budaörsi Reptéren szálltak le az országon belül.

A határon lapunk információi szerint két Mi-24P típusú harci helikopter fogadta az újonnan beszerzett helikoptereket, amelyeket a radaradatok szerint rövid ideig kísértek is, ezt követően még azok előtt leszálltak a Budapest közeli sportrepülőtéren.

A két H145M a rövid technikai megállás után a főváros felett kis magasságú útvonalrepülést hajtott végre, innen folytatták útjukat új állomáshelyükre, az MH. 86. Szolnok Helikopterbázisra. 

A 01-es oldalszámú H145M Budapest felett (Fotó: Ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu)

A két forgószárnyasra már jól láthatóan felfestették a magyar jelzéseket, az ideiglenes német regisztrációt csak a berepülés és az utána következő szállítás, illetve feltehetőleg a műszaki átadás-átvétel idejére kapták meg. Ennek oka, hogy ezen időszak alatt hivatalosan még nem a Honvédség kötelekébe, hanem a gyártóhoz tartoznak, csak az itthoni berepülés után adják át őket papíron is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az első néhány, későbbi oktató-berepülő személyzet átképzése már megtörtént, így ők hozhatták haza első két példányt.

A többi pilóta viszont már itthon, tőlük tanulhatja meg a H145M és rendszereinek kezelését, irányítását. Az idén további kettőt vesz még át a honvédség a típusból, további 12 jövőre, a maradék 3 pedig 2021-ben kerül Magyarországra.

Galéria a Magyar Honvédség első két H145M helikopterének budaörsi tartózkodásáról