Az olasz légügyi hatóság kiadta az ország új nemzeti légitársaságának indulásához szükséges engedélyeket, az Italia Trasporto Aereo (ITA) a tervek szerint október 15-én indul.

A polgári légügyi hatóság (Ente Nazionale per l’Aviazione Civile, ENAC) tájékoztatása szerint a légijármű üzembentartói (AOC) és a kereskedelmi tevékenység megkezdéséhez szükséges működési engedélyeket (OL) is kiadták. Ennek értelmében a légitársaság megkezdheti a repülőjegyek értékesítését.

Az ITA a hatóság szerint megfelelő képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy kereskedelmi járatokat teljesítsen, biztonságosan üzemeltesse a repülőgépeit, és megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik.

Pierluigi Di Palma, az ENAC elnöke szerint az ITA is hozzájárul majd a légiközlekedési iparág újraindulásához, és ebben a hatóság minden segítségére számíthat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, az Alitalia helyét átvevő ITA várhatóan október 15-én kezdi meg működését először nagyjából 50 repülőgéppel, de a flottát folyamatosan bővíteni szeretné. Idén 2800 Alitalia-dolgozót vesz fel az új cég, jövőre pedig további 5750 kerül át. A régi vállalatban 11 ezren dolgoznak jelenleg.

Az ITA létrehozásáról júliusban jutott egyezségre Olaszország és az EU. Eközben a belföldi piacot a Ryanair és a Wizz Air is lefedte folyamatos járatnyitásaival.

Az ITA korábbi hírek szerint az Alitalia belföldi hálózatán is karcsúsítana, viszont már felkereste az Airbust és a Boeinget is, hogy adjalak ajánlatot új generációs repülőgépekre. A kedvezményeket is beszámolva 5,3 milliárd USA-dollár értékű ügylettel szeretne fiatalítani flottáján az ITA. Amint korábban megírtuk, az Európai Bizottság korábbi álláspontja szerint az új légitársaság nem használhatja automatikusan az Alitalia nevet és arculati elemeket, azokat rendes tenderen szükséges megvásárolnia.