Hivatalosan is megkezdte működését Peking második nemzetközi repülőtere, a Beijing Daxing International Airport szerdán, az alkalomból rendezett ünnepélyen Hszi Csin-ping kínai elnök is részt vett – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség szerdán.

Forrás: Daxing Airport

A Peking déli részén, Dahszing (Daxing) kerületben lévő légikikötő építését 2014. december végén kezdték, a tengeri csillagot formázó terminál felépítéséhez pedig 2015 szeptemberében láttak hozzá a néhai Zaha Hadid iraki származású brit építész és munkatársainak tervei alapján.

A teljes beruházás összesen mintegy 450 milliárd jüanból (19 200 milliárd forint) valósult meg.

A csaknem 700 ezer négyzetméteres, egyterű terminállal rendelkező repülőtér négy futópályával kezdte meg a működését.

A jövőben további két futópálya épül a növekvő utasforgalom gördülékeny kiszolgálására, a tervek szerint a repülőtéren óránként mintegy 300 le- és felszállás lesz majd, ha eléri teljes kapacitását.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A kínai főváros meglévő nemzetközi légikikötője, a Beijing-Capital tehermentesítésére megépült repülőtér 2021-re évi 45 millió, 2025-re 72 millió, 2040-re pedig 100 millió utas fogadására lesz alkalmas. Ezzel beéri a világ legforgalmasabb repülőterének számító atlantai Hartsfield-Jackson Nemzetközi Repülőteret.

A repülőtér forgalmának 40 százalékát a China Southern, 30 százalékát pedig a China Eastern légitársaság járatai fogják kitenni, de további közel 50 külföldi légitársaság is legalább részben áthelyezi működését a Capital-reptérről a következő időszakban.