Száz szerencsés kisiskolás látogathatta meg először Kína új látványosságát, a Mars-bázis 1-et, amelyet a Góbi sivatag közepén építettek fel, és azt mutatja be a látogatóknak, miként nézhet majd ki egy központ a vörös bolygón.

A múlt héten megnyílt bázis Kína északi részén, Jinchang városától 40 kilométerre található, egy olyan területen, amelynek homokja, sziklái és úgy általában az egész természetrajza hasonlít a Marson tapasztalhatóhoz.

Forrás: Chinanews

A komplexum 53 ezer négyzetméteren terül el, és a fehér festésű központi épület mellett még kilenc modulból áll, többek között egy kontrollszoba, egy hálóterem, egy üvegház valamint egy légzsilip is található itt. A bázis összesen 60 ember elszállásolására alkalmas.

A látogatók nemcsak sétát tehetnek a Mars-bázis 1-en, de szkafanderbe is bújhatnak, megismerhetik, hogyan lehet marsi körülmények között növényeket termeszteni, és űrbéli ételeket is megkóstolhatnak.

(Forrás: Chinanews)

Az első száz szerencsés diákot a jövőben még sokan követhetik, ugyanis az üzemeltetők reményei szerint népszerű turistalátványosság lesz, de a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) a tudósokat is szívesen látná a bázison.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Talán nem véletlen, hogy már most a bővítését tervezik: az eddig elkészült, 22 millió dollárból megvalósított komplexumot 2030-ra továbbfejlesztenék, és évi 2 millió látogatót várnak.

A nagyközönség számára a bázis egyelőre nem látogatható, az év második felére tervezik a teljes működést.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!