A korábban a hírekben már megszellőztetett szándékát szerződésre váltva, az Iran Air megrendelt 20 darabot az ATR 72-600-as típusból, lekötve ugyanennyi opciós példányt.

Nemrég vette át az Iran Air az első új A321-esét (Fotó: Airbus) | © AIRportal.hu

Nemrég vette át az Iran Air az első új A321-esét (Fotó: Airbus)

A közelmúltban véglegesített, több tízmilliárd USA-dollár értékű Airbus- és Boeing-szerződései után Irán újabb repülőgépeket rendelt.

Az aero.de cikke szerint az Iran Air megállapodott a fele részben Airbus-tulajdonban lévő ATR repülőgépgyárral húsz darab ATR 72-600-as típus üzembe állításáról. Egyúttal lekötöttek ugyanennyi példányra opciós jogot is.

Az iráni üzlet jótékony hatással lesz a francia-olasz regionális repülőgép gyártó idei eredményeire, mert termékeik iránt 2016-ban jelentősen csökkent a kereslet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint arról az AIRportal.hu többször beszámolt, az Irán elleni nemzetközi gazdasági szankciókat tavaly nagyrészt feloldották, miután az ország vállalta, hogy nukleáris kutatásait csak békés célokra használja és ellenőrizhetővé teszi.

Ezek után az Airbus- és a Boeing-gyártól is több tucat repülőt rendelt az ország, feltehetően nagyrészt az Iran Air számára. Az európai gyártótól 46 darab A320ceo és neo típuscsaládba tartozó gép, 38 darab A330ceo és neo, valamint 16 darab A350-es érkezik Iránba. A Boeing pedig 50 darab 737 MAX-ot, 15 777-300ER-t és ugyanennyi 777-9-es szállíthat le.

Arról is hírt adtunk, hogy már át is vette az első A321-esét az Iran Air, de úton van az első A330-200-asa is.

Forrás: ATR | © AIRportal.hu

Forrás: ATR